Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolataim

2012.09.29

 1. Erkölcs

Nem is oly rég bemutattak egy szerelmes párnak. Már régóta együtt vannak, összeházasodtak és gyermekük is született. Mégis furcsálkodva néztem őket, ahogyan többen is, sőt régen még a családtagjaik is így voltak ezzel. A hölgy egy másik kontinens falujából származik, a férfi magyar. Így „európai szemmel” a nő nem mondható túl szépnek. Fúrta az oldalam egy általános kérdés: MIÉRT? Persze nem külső alapján kell ítélni, mégsem értettem. Hát elbeszélgettem a férjjel.
Elmesélte, hogy elég félénk volt egész életében, sosem vitte túlzásba a bulizást és a „csajozást”. Ha mégis udvarolt egy lánynak, az félénkségét, szerelmét és tiszteletét kihasználva átvágta. Nem is egyszer nem is 2x. Találkozott a Sarah-val egy véletlen folyamán. Renegeteget beszélgettek, majd ez a barátság elmélyült.
Sarah nem verte át, nem csalta meg. Az ő kultúrájukban ez nem szokás. Sőt, ha özveggyé válik valaki, ritka, hogy új párt keres. Náluk az első szerelem az utolsó is. Azt mondta a férj, hogy emiatt sem tudná soha elhagyni, hatalmas érték számára, hogy a mindketten ugyanolyan tisztelettel és odaadással érez a másik fél iránt.
Ez egy kiragadott példa csupán, de nem az egyetlen. Hova tűnt a magyar nők erkölcsössége?  Miért hagyjuk, hogy a média és a divat világa így tönkretegyen mindent? Persze nem minden nőre igaz ez. De ahogy végignézek a 20-on évesnek látszó, lassan kiégő tizenéveseken… Lehet jogos  a kérdés.

 

 

 

2. Nemzeti érzelem
„ - Szóval úgy döntöttem elhívom magamhoz Nórit vendégségbe. Úgysem járt még a környéken. „
„ – Miért? Ilyen jóban vagytok?  ”
„- Igen, meséltem már. ”
„Hát én nem nagyon barátkoznék vele…”
„- Mert, miért?”
„- Én nemzeti érzelmű vagyok, ő meg olyan…semmilyen…”

Igen. Ennél a beszélgetésnél azt hittem elpattan valami az agyamban. Nemzeti érzelmű embernek tartom magam. De mégis szóba állok a „semmilyenekkel”. Tényleg ennyire korlátoltak vagyunk? Aki nem hord magán 5 féle Nagymagyarországot az már nem is ember? Azzal ne is barátkozzunk? DEHOGYNEM! El is mondom, hogy szerintem miért:
Képzelj el egy poharat tele vízzel. Most pedig tegyünk bele egy kis szörpöt, jó töményet. Lassan az egész pohár víz finom itallá válik.
A nemzeti érzelmű ember a szörp, a „semmilyenek” a víz. Minél több a nemzeti érzelmű ember, annál könnyebben ragad ez át a többi emberre. Egy átlag ember a nemzetünk értékeiről  kevés helyről tud értesülni. Hát miért ne lehetnénk mi a hírhozók?
Épp egy „semmilyen” barátommal beszélgettem, amikor  elejtettem egy halom papírt, amiből véletlen kihullott egy rovásírásos táblázat.
„- Ez milyen titkosírás?”
„- Magyar írás.”
„Azt látom, de ezek a vonalas jelek micsodák?”
„- Az a mi ősi írásunk, magyar rovás írás, sőt a székelyek is blablabla…”
„- Ez rohadt jó. Megmutatnám az öcséimnek is. Levelezhetnénk ilyen írással, megtarthatom a papírt?”
„- Persze.”
Elindult egy lavina, megmutattam 1 embernek, ő 2 másiknak, akik szintén kedvet kaptak hozzá, hogy megismerkedjenek egy kis hagyománnyal és hozzá tartozó történelemmel. Ez még tovább is fog haladni.
Remélem világosan fogalmaztam.

 

 

 

3. Adomány
Facebookon rengeteg a segítségkérő levél, és felhívás. Nagy és kiscsaládok a csőd szélén, élelemért, ruháért, segítségért, pénzért könyörgő emberek stb. Az ember csak kapkodja a fejét, azt sem tudja, kinek hogyan segítsen. Már ha tud. Általában nem is nagyon tud. Megszakad az ember szíve, és persze tart is az átveréstől. Sok olyanról hallani, hogy a tárgyi adomány átnyújtásakor az ember képébe röhögnek, vagy később eladják.
Mit tehet az ember? Nem lehet mindennek utánajárni, de egy idő után bele is fárad.
Ha segítenél valakiken, akkor én tudok 3 esetet, ami biztosan nem átverés.
1. Heni Szurikáta antibiotikumot gyűjt beteg, befogadott kutyák részére. Nézz kicsit otthon körül, biztosan van valahol pár szem antibiotikumot tartalmazó gyógyszered.
2. Úriban él egy család. Nagyon beteg a kislányuk, a kezelést nem tudják állni. Egy cég állja a családnak, ha cserébe műanyag kupakokat gyűjtenek és leadják a cég számára. Tudsz a gyűjtésben segíteni? Tudsz összeszedni pár kupakot?
3.  Van egy család, ahol az egyik gyerek fogyatékos szellemileg. 0-24 órában vigyázni kell rá, így 1 fizetésből próbálnak megélni, de ígyis rosszul állnak, főleg mert a munkahely nagyon messze van és az utazást nem állja a munkahely.  Sosem kérnének így segítséget, ahogy sokan teszik, sosem kérnének pénzt mástól. Én sem pénzt kérek a számukra. Elromlott a mosógépük. Biztosan nagy segítség lenne 1 masina. Nem baj ha ütött-kopott, de ha van valakinek és nem használja… Gyál környékén élnek.
Köszönöm!

          

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.