Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ne hagyjuk veszni madarainkat!

2009.12.22

 

Leesett a hó. Hazánk madarai fáznak és a hó alól nem tudnak magokat csipegetni. Ne hagyjuk, hogy elpusztuljanak.

 

Sok madár nálunk tölti a telet, ne sajnáljunk tőlük egy kis maradék gyümölcsöt, diót, de azért ne akarjuk őket mindennel megetetni.

Kép

 

 

A fagyok beállta után (november vége, december eleje) kell elkezdeni az etetést, és amíg tart a hideg idő (február végéig, március eleje), folyamatosan eleséget kell rakni a madáretetőbe. Az viszont nem tesz jót, ha még a melegebb idő beköszöntével is etetjük őket, mert a fiókáknak szükségük van állati fehérjére, ami lárvákban, kukacokban, rovarokban, pókokban található meg.

 

 

Ha elkezdtük az etetést, figyeljünk a rendszerességre, ne hagyjuk cserben az élelemre váró állatokat. A legideálisabb kora reggel vagy sötétedés előtt 1-2 órával etetni, mert így a madarak az éjszaka előtt közvetlenül jóllaknak, reggel viszont hamar táplálékhoz jutnak.

 

 

Madáreleség
Élelemnek kiváló a napraforgómag, alma vagy körte nagyobb darabokban (a kisebb darab könnyebben megfagy), aprított dió, mogyoró. A szorgalmas madábarátoknak néhány recept:

 

Madárkalács (faggyúgolyó):

Hozzávalók:

  • 1 kg marhafaggyú (sózatlan!)
  • annyi madáreledel, hogy összetapadjon
  • zsinór
  • forma a kiöntéshez (pl. műanyagpohár)

Melegítsük fel a marhafaggyút, és keverjük bele a madáreledelt (vagy diót, mogyoródarabokat). Öntsük ki a formákba, és mialőtt megdermedne, lógassunk bele egy madzagot. A lényeg a marhafaggyú, mint kötőanyag, a magvak arányát lehet változtatni. Ha nincs más, a napraforgó mag is elég hozzá. A hidegben megdermedt masszát (madárkalácsot) végül akasszuk ki egy fa ágára.

 

 

Magvas fenyőtoboz:

Hozzávalók:

  • nagy fenyőtobozok
  • marhafaggyú (vagy valamilyen zsiradék)
  • madáreledel
  • zsinór, tepsi

Szórjunk a tepsibe egy réteg madáreledelt. A fenyőtobozokra kössünk zsinórt, majd kenjük be őket a faggyúval. A tobozokat ezután görgessük végig tepsiben, így a madáreledel rájuk tapad, végül akasszuk ki egy fára.

 

 

Mivel ne etessük őket?
Nem javasolt semmilyen sós vagy füstölt étellel (szalonna, kolbász maradék) etetni őket, mert ettől hamar megszomjaznak. Nem szabad továbbá margarint, vajat adni nekik, mert ez bélgyulladást okozhat, illetve nedves kenyérdarabot, amin baktériumok telepedhetnek meg. Ne adjunk a madaraknak penészes, piszkos élelmiszert sem.

 

 

Madáretető
A madáretető készülhet sokfelé dologból (műanyag flakon, láttam már gumicsizmából is), de a legjobb, ha valamilyen természetes anyagból, fából készítjük el. Ez még szép is lehet.

Madáretetőnek egy ablakban elhelyezett tál is megfelel, ha nem éri sem eső, sem pedig hó. Ha azt szeretnénk, hogy a szél se fújja ki belőle az eledelt, könnyen készíthetünk házilag zárt madáretetőt.

Kép

 

 

 

 

A legegyszerűbben műanyag flakonból lehet madáretetőt készíteni. A flakon mindkét oldalán fúrjunk két-két, körülbelül 2 cm-es lyukat, amelyen átszúrunk egy-egy fakanalat. A flakon felső részére két kisebb lyukat fúrunk, ezen átvezetünk egy vékony drótot. A drót segítségével akaszthatjuk fel az etetőt a kívánt helyre, miután megtöltöttük madáreledellel. (A flakont a kupak segítségével is felakaszthatjuk, ekkor a kupakba szúrt drótra erősítünk zsinórt.)

Forrás: madarbarat.god.hu

 

Rengeteg féle madáretető van már. Azt hiszem, olyat fogok most lerajzolni, amilyet mindenki megengedhet magának, ráadásul megmenekül anyu fakanala is. (Nézzétek el, nem vagyok rajzművész. J )

KépEz egy műanyag flakon. (tényleg)

Kép

 

 

 

 

 

 

Egy ollóval kivágunk belőle egy kis "ajtót" és alatta bevágunk az olló hegyével. Az ajtó akkora legyen, hogy egy madár bemehessen rajta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép 

 

 

Mindkét oldalán megcsináljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép A flakon nyakára kötelet tekerünk és felakasztjuk a fára, a magokat beleszórjuk a kisajtókon, majd az alső kis lyukon átszúrunk egy kis botot, hogy a madárkák rá tudjanak állni, és kész is.

 

Még 2 dolgot hozzátennék:

Tanácsos napraforgómagokkal etetni a madárkákat.(laktat) Kisállatboltban is lehet venni, olcsón zsákból, kimérve. Búzától állítólag nagyon megszomjaznak...

És "macskabiztos" helyre akasszuk az etetőt, ahol a kis 4 lábú kedvenc nem kaphatja el a madarakat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

---

(Kati, 2010.12.03 12:27)

Megcsináltam,kitettem,remélem felfedezik.De már csak holnap,este nem esznek már...
Köszi a tippet:)

dicséret :)

(Vikkancs, 2010.01.07 21:03)

ez ötletes tetszik 10/10 :P