Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hasznos tanácsok, hogy hogyan moss egészségesen és takarékosan!

2011.07.23

A mosószereket gyártók átvernek téged!

Minden mosásánál terroristává tesznek, mivel nem csupán saját pénztárcádat -esetleg szeretteid és magad bőrének egészségét - gyilkolod fölöslegesen, de a Föld bolygót is károsítod a fölösleges kémiai szerek használatával!

Figyelj zöldköznapi tanácsainkra, és moss hatékonyabban!

A mosópor - negyede is elég lehet!

A mosóporból az előírt mennyiség negyede is elég lehet. A mosószergyártók a jobb fogyás miatt azt tanácsolják, hogy a szükségesnél négyszer több mosószert helyezz a mosógép adagolójába.

A mosóporok legtöbbje az alacsony hőfokon történő mosás során, fel sem oldódik.

Ha nem hiszel nekünk, egyszerűen helyezd a mosógép csövét a kád vagy mosdó szélére és köss a végére erősen egy használaton kívüli zoknit (legjobb egy nejlonzokni, vagy harisnya levágott feje). A mosás végén nézd meg, mennyi mosópor marad a zoknin! Meg fogsz lepődni! Ha a kádba folyik víz, a kád alján is tapinthatóan ott ülnek a fel nem oldódott mosópor szemcsék.

Hogyan legyél ügyesebb?

Ha mosóport szeretnél használni, egyszerűen tarts a mosógép mellett egy kis műanyag kancsót. Tedd ebbe az előírt mosószer körülbelül negyedét és engedj hozzá jó forró vizet. A vízben előzőleg feloldott mosópor sokkal hatékonyabban mos.

Mit NE vegyél?

Nem érdemes folyékony mosószert vásárolni.

Minek cipeled haza a "vizet", amit magad is hozzáadhatsz a szemcsés mosóporhoz? (Ez, a fémallergiában szenvedőknek nem ajánlott. A mosópor ugyanis, sok fémet tartalmaz.).

Nem érdemes drága, színezett szemcsés mosószert vásárolni. A szabványok miatt a mosóporok összetétele közel azonos. Ha a mosás intenzitását fokozni akarod, mindenképpen adalékokat kell használnod!

Foltok eltávolítása - csak drága vegyszerekkel lehetséges?

A foltok egy részét tényleg csak jó minőségű vegyszerekkel lehet eltávolítani, de egyáltalán nem mindegyiket.

Az egyszerű szappanozás, vagy dörgölés a makacsnak tűnő foltok jórészét kiveszi.

Ha folteltávolító szereket használunk, akkor azt tegyük egyenesen a foltra, és hagyjuk, hogy ott fejtse ki hatását, nem szükséges belőle hatalmas mennyiségeket mosószerhez adagolni.

Eleve a mosószerhez adagolt anyagok többsége azonnal megváltoztatja kémiai összetételét, ha a mosószerrel találkozik, és már nem fejt ki olyan intenzív hatást.

Hogyan legyél ügyesebb?

- ne használj feleslegesen adalékokat.

Ha öblítési tanácsainkat követed, még vízlágyítóra és öblítő szerre sem lesz szükséged!

Öblíts, ha bírsz!

"A "Coccolino" márkájú öblítőszerek használata után a mosógép öblítő tartálya olyan erősen elnyálkásodik, hogy megtelepszik benne a penész, fekete, nyúlós anyag formájában." - olvassuk a témával foglalkozó fórumok egyikén.

Az öblítő szerek többsége hasonló gondot okoz a mosógép tartályában.

Menj oda a gépedhez és ellenőrizd most! Hogy fest a mosószer tartály alja? És a felette lévő rész? Ha kivehető a tartály, emeld ki és nézd meg körülötte is!

Ha fekete lerakódást tapasztalsz, akkor áldozat vagy!

Átvágott a mosószer gyártója.

Hogyan legyél ügyesebb?

Ha el akarod kerülni ezt a lerakódást, és ragaszkodsz a gyári öblítő szerekhez, akkor előzőleg oldd fel vízben az öblítő koncentrátumot is, ne egyből öntsd az adagolóba. (A kupakba rakj negyedig öblítőt, a többi víz!)

Mossunk természetes anyagokkal!

A természetes anyagokkal történő mosás nem károsítja a vizeket és a környezetet, a ruhák pedig ugyanolyan tiszták lesznek, mintha drága vegyi mosószereket használnál, csupán az áruk töredéke a márkanévvel ellátott szereknek.

Még csak nem is bonyolultabb a beszerzésük, akár Interneten keresztül megrendelhetők, és még csak nem is szükséges nehéz zsákokban és kannákban hazacipelned!

Könnyíts pénztárcád és lelked terhein, és légy inkább környezettudatos fogyasztó!

A mosódió - a legnépszerűbb bio mosószer

Az indiai mosódió a Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponin-nak köszönhetik nevüket.  A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentrációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában.

Ennek a kb. 2 cm átmérőjű diónak a héjában van a hatóanyag, ezt tesszük a mosandó ruhák közé. A kis diók könnyedén feltörhetők egy hagyományos diótörővel, s előbukkan érdekes fekete magjuk, amit azonban nem hasznosítunk, úgyhogy szemétbe vagy komposztba dobhatók.

A mosódió természetes anyag:

Tiszta lelkiismerettel próbálhatja ki mindenki, aki szeretné letesztelni jótékony tulajdonságait.

A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését.

A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy, hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tensideket, vagyis olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és melyek az allergiásoknál és különféle bőrbetegségekben szenvedőknél bőrirritációt okozhatnak.

Gazdaságos mosás:

100 mosásra elegendő mosódió ára 3000 Ft alatt maradhat, natúr és por formájában is hozzáférhető. Használata azonos a mosóporéval - a ruhához kell tenni és mosni kell vele!

Vízlágyítás és öblítés – aromaterápiával

Öreganyáink ecettel öblítették - és egyúttal fertőtlenítették - a ruhákat.

Az ecet igen jó hatású szer, biológiai erjesztéssel készül.

Oldja a vízkövet - próbáld csak ki a teáskanna alján, vagy a kávéfőzőn! - így a mosószerhez nem kell majd vízkőoldót adagolnod, hanem elegendő ecettel öblítened.

Az ecettől a ruha nem lesz kellemetlen szagú, sőt a színek megóvását is elősegíti, mivel a színeket megkötő tulajdonsága miatt régebben ecetes vízben áztatták a megfestett ruhákat.

Az ecethez bátran adagolhatunk 10-12 csepp illóolajat.

Ágyneműhöz, jó hatású lehet a nyugtató, fertőtlenítő levendula, vagy a szexis hangulatot varázsoló ylang-ylang, és a kiránduló ruhánk mosásakor használhatunk ánizst, ami a bolhákat és kullancsokat tartja távol.

Mosási tippek - hatékonyan!

- Egyszerre egy teljes mosógépnyi holmit érdemes mosni - a félprogramok soha nem olyan energiatakarékosak!

- Inkább az energiatakarékos, és víztakarékos mosógépet érdemes megvásárolni, lecserélni a korábbi rossz hatékonyságú mosógépet.

- Bátran szakíthatunk a mosóporokkal, vízlágyítókkal és drága öblítőkkel.

Ha mosódióval és ecettel mosunk, egy mosás körülbelül 30-35 Ft-ból kijön, ellentétben a mosószeres mosással, ahol a mosószerek egy mosásra vetített ára a 100 Ft-ot is elérheti, és hatékonyságuk alulmarad a természetes szerekhez képest.

- Válogassuk külön a ruhákat és az erősen szennyezett darabokat inkább külön mossuk, dörgöljük meg kézzel és utána tegyük a mosógépbe a többi azonos színű ruhához.

Sokkal tisztább lesz az így mosott ruha, mintha a mosószerhez adagolnánk a folttisztítókat.  Pucoljuk ki rendszeresen a mosógépben a mosószer adagoló részt, mivel a lerakódások penészes, egészségtelen mikroklímájában mindenféle kórokozók, allergének meglapulhatnak.

 

Összeállította: Váraljai Julianna


Ha szeretnéd tudatni ezeket ismerőseiddel, írj egy e-mailt a turulhir@citromail.hu e-mailcímre és elküldjük neked a cikket bemutató formájában, képekkel!

Advertisement

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.