Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hamis lánclevél-Széchenyi

2009.11.12

Kép

Szakemberek megállapították, hogy az első idézet nem autentikus, ezt Széchenyi sosem mondta. A második stimmel.

1.

Kép

 

2.

Kép

 

Kép

 

 

 

 

Vígaszul én is írok két aktuális Széchenyi-idézetet:

 

Széchenyi, a "legnagyobb magyar" is aggódott, hogy a szabaddá vált nép könnyen lesz "a népszenvedélyekkel ügyesen kacérkodó népvezérek" áldozata. Ezért szól a mai magyar nemzedéknek is üzenete: "Lökje magától el  a magyar a handabandát és mindenekelőtt a handabandázókat, akik annyit szólnak és mégis oly keveset mondanak s akinek már annyiszor lett szánakozásra méltó áldozata!"

 

: ”Legyünk meggyőződve, hogy nincs a magyarnak őszintébb jóakarója széles e világon, mint önmaga, ugyanakkor senki se árthat a magyarnak anynyit, mint szintén csak maga. Egyedül minmagunkban van a feltámadás, ne felejtsük ezt soha; és bármily erősen ágaztassa is el hazánkban a pártokat és külön egyediségeket vérünk heve és politikai hitünk türelmetlensége, legyen köztünk legalább egy engesztelő eszme, mely lefegyverez és kézfogásra int. És ez: a nemzeti lét eszméje meg az a hit, mely ehhez köt. Mert ha az ármány
ezen kapcsot közöttünk el bírná vágni, és a magyar magyart gyűlölne, üldözne - ó, akkor nemcsak nem virul fölöttünk élet többé, de még végünk sem lesz díszteljes.”

 

JG

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.