Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 ideális őszi kirándulóhely hazánkban 1


Kit ne kedvtelenítene el az egyre rövidülő nappalok érkezése, a négy fal nyomasztó rabságába való száműzetés? 

Közhely, hogy a tél közeledte sok mindenkiből vált ki depressziót, bár kit ne kedvtelenítene el az egyre rövidülő nappalok érkezése, a négy fal nyomasztó rabságába való száműzetés? Szerencsére ez még nincs annyira közel, és mielőtt ránk szakadna az első hó, még van lehetőség kiszabadulni a természetbe, feltöltődni a rosszabb időkre. Az ősz, annak ellenére, hogy az elmúlás szimbóluma, színpompájával legalább annyira üdítő hatású is, mint a tavasz. Az alábbiakban Magyarország tíz olyan kirándulóhelye következik, ahol garantáltan ebben az élményben lehet része minden odalátogatónak. 

Cuha-völgy
A Bakonyban, Zirc és Bakonyszentlászló között kanyarog a Cuha-völgy. Szépséges sziklaszurdokban alagutakon, viaduktokon vezet át az 1896-ban épült Veszprém-Győr vasút, amely hazánk messze legszebb hegyi pályája. A völgy legszebb része a Porva-Csesznek és Vinye állomások között húzódó, 5,5 km hosszú Cuha-szurdok, amelyet a piros jelzést követve kényelmesen végig lehet járni. Porva-Csesznek csak vonattal érhető el Győr és Veszprém felől, Vinyére autóval a 82-es főúton lehet eljutni.


Gemenc
Ezt a kivételes szépségű dunai hullámteret nagyrészt erdő borítja. Északon a Sió, keleten a Duna, nyugaton a gát, délen a bátai erdőségek határolják a 36 ezer holdas vadrezervátumot. A terület jelentős madárrezervátum is, otthont adva pl. az ezüstsirálynak, fekete récének, fekete gólyának, barna kányának, békászó sasnak, fekete sasnak és a kerecsensólyomnak is. A védgátak és a Duna közé fogott terület telis-tele van tavakkal, holt medrekkel, fattyúágakkal, amelyek közül talán a legszebbnek, legromantikusabbnak a Veránka-szigetet, a Forgó-tavat és a Fekete-erdőt szokták emlegetni. A térséget erdei vasúttal is be lehet barangolni.

Hegyestű
A Káli-medence számos gyönyörű panorámát nyújtó kilátóhelyet kínál, de a legszebb közülük talán a hegyestűi bányaudvar nyugati peremén található, ahonnan könnyen azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető. Természetjáróknak való csemege, mivel ide leginkább gyalogosan, vagy kerékpárral lehet eljutni, de természetesen parkolóhely is lett kialakítva a hegyen az autóval érkezőknek.

Magyar Kálvária
Sátoraljaújhely egyik, Kárpát-medencei viszonylatban is egyedülálló látványossága a város fölé magasodó Szár-hegy tetején és az odafelé vezető út mentén található Magyar Kálvária emlékmű együttes. A Kálvária a Trianoni békeszerződésre emlékszik, illetve az akkor elcsatolt országrészek és városok előtt tiszteleg. Kivétel nélkül minden túrázós blog népszerűsíti, az onnan nyíló kilátás különösen ősszel kápráztat el kicsit és nagyot. Gyakori előfordulási helye a sárga foltos szalamandrának is, és a gombászok paradicsomának is szokás nevezni.

Kányavári sziget
A Kányavári szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója zárja közre. Csak gyalogosan közelíthető meg, a Zala fahídja vezet át a szigetre. A szigeten sétányok, pihenőhelyek, szalonnasütő helyek, játszórészek vannak kialakítva, valamint partján a horgászjeggyel rendelkezők pecázhatnak is. Kilátóiból remekül megfigyelhető a vízzel, mocsárral borított táj gazdag élővilága.

 


Károlyfalvi Tengerszem
A Zempléni-hegység délkeleti lábánál fekszik. A 37-es útról Károlyfalvára beérve, a halastavaknál található egy parkoló, ahonnan kb. fél órás út vezet fel a hegycsúcsra. Érdemes felmászni, hiszen a hegytetőn egy csodálatos tó partján fújhatja ki magát az ember.

Mártély
A település megközelíthető közúton az 5-ös úton Szegedig, onnan a 47-es úton Hódmezővásárhelyig, majd a Mindszent felé vezető úton 9 km, vasúton pedig a Makó-Hódmezővásárhely-Szolnok vonalon. A falu közeli ányási holtág szépsége már a XIX-XX. század fordulóján megihlette a festőművészeket is. A Tisza Körtvélyesi-holtágát övezi a 2260 hektáros Mártélyi Tájvédelmi Körzet, amely sok, rendszeresen költő és átvonuló madárfaj élőhelye is egyben.


Orfű
Orfű a Baranya megyei Hegyháton, a Mecsek hegység északnyugati 'hátánál', Pécstől 15 km-re elhelyezkedő üdülőfalu. A mindössze 800 lelket számláló település kisvárosnyi (445 hektáros) belterületén lakó- és üdülőövezetek, tavak (az Orfűi, a Pécsi és a Herman Ottó tó, összesen 113 hektár vízfelülettel), erdők, ligetek és szépen rendben tartott parkok váltogatják egymást. Az üdülés, pihenés, vízisportok űzése mellett elsősorban a horgászat, vadászat és a környék természeti értékeinek gyalogos - autós megismerése jelenthet kellemes kikapcsolódást. Közvetlen közelben olyan további üdülőhelyek találhatók, mint a cseppkőbarlangjáról híres Abaliget (3 km), a melegvizes strandjáról 

Tés
Ha már a Bakonyban járunk, nem szabad Tést sem kihagyni. Tés a Bakony legmagasabban fekvő települése, szélmalmai ipartörténeti emlékek, amik még ma is működnek. Az év minden napján látogathatóak, ugyanúgy, mint a század eleji, eredeti szerszámokkal felszerelt kovácsműhely, és a régi földművelő eszközöket és használati tárgyakat bemutató tájház is.

Zalacsány
Ez a több mint 100.000 m2 területű horgásztó Hévíztől mindössze 8 km-re, a Zalaegerszeg felé vezető 76-os főút mellett található. A horgászáson, vízi sportok művelésén kívül kiváló túrázási lehetőségeket nyújt, többek között az idén tavasszal megnyitott Körtvélyesi Tanösvényt, amely 3,1 km hosszan kanyarog a tó feletti domboldalon. Megközelíteni a Zalacsányi Szabadidőparkon keresztül lehet, nyitva tartása a Szabadidőpark látogatási idejéhez igazodik (napkeltétől-napnyugtáig).


Cserep Rita

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.