Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kábítószer - Jó tudni

2008.08.18

Kábítószerről a legfontosabb tudnivalók

 

"A drog nem a világot változtatja meg, hanem ahogy látod és hallod azt"

 

Fogalomtisztázás

 

Drognak nevezünk minden olyan kémiai szert, amely a szervezetbe bekerülve, elsősorban a központi idegrendszer működését befolyásolja valamilyen módon. Stimulál, nyugtat, hallucinációkat okoz stb. Az ilyen szerek iránt függőség alakulhat ki. Tágabb értelemben, drogok közé sorolhatók egyes élvezeti cikkek és gyógyszerek. Ezek kellemes közérzetet, feldobottságot, és függőséget okozhatnak, mégis legálisak. Persze nem azt jelenti, hogy veszélytelenek. Ilyen például: alkohol, dohányáru, kóla, tea, kávé, energiaital, szorongáscsökkentők, altatók, fájdalomcsillapítók.

 

Illegális drogok (kábítószerek) azok a kémiai szerek, amelyek bármilyen használatát a törvény tiltja és bünteti. (Orvosi alkalmazástól eltérő, visszaélésszerű használat, kereskedelem, termesztés, birtoklás, előállítás, átadás, stb.)  

 

 

 A drogok illegálissá, vagy legálissá minősítése függ a társadalom kultúrájától, tradíciójától, néhol a vallástól is. A mi (magyar) kultúránkban legelfogadottabb drog, az alkohol. Hiszen alig telik úgy ünnep, vagy összejövetel hogy ne fogyasztanánk. Pedig az alkohol rendszeres és intenzív fogyasztása, függőséget, fizikai és pszichés elváltozást okoz. Viszont az arab országokban az alcohol fogyasztását tiltja a vallás, de a cannabis-félék vagy ópium használatának évszázados hagyományai vannak. Természetesen ezeknek az anyagok is károsítják az egészséget, rombolják a személyiséget, és sok esetben végzetes állapotokat idéznek elő.

 

 

Kábítószer, tehát olyan kémiai szer, amely illegális, központi idegrendszerre hat, fogyasztása azonban az egész szervezetre rendkívül káros és veszélyes, rövid idő alatt függőséget okoz, amely pszichés és fizikai leépüléshez, majd súlyos egészségkárosodáshoz, végül halálhoz is vezethet.

 

 

 

 

 

                                       Hatásai

 

Szervezetbe jutva a kábítószer általában a következő hatásokat fejtik ki:

 

  • boldogság érzet, jó közérzet, oldottság, nevetőrohamok.
  • csapongó gondolatok, fokozott kreativitás érzet.
  • hallucinációk, érzéki csalódások, élénkség, feldobottság, korlátlan teljesítőkészség érzete.
  • átmenetileg enyhíthetik a testi és lelki szenvedéseket, fájdalmakat és pszichés feszültségeket.

Azonban használata okozhat félelemmel, szorongással, pánikrohamokkal teli lelkiállapotot. Öngyilkossági kísérlet, végzetes balesetek következhetnek be, depresszió, szorongás is kialakulhat már az első használat után. A drog hatása előre kiszámíthatatlan, éppúgy, mint a használatának végkimenetele. 

 

 

Függőség

 

 

 

A függőség mélyreható és visszafordíthatatlan változásokat idéz elő a személyiségben, ugyanis a kábítószerfüggő (fogyasztó) elveszíti a szer fogyasztása feletti kontrollt, és ezt a képességet már soha többé nem kapja vissza, így a szerfogyasztás kényszeressé válik. Ez gyógyíthatatlan betegség, ami maximum tünetmentesen tartható. Nincs értelme gyógyult drogosokról, vagy akoholistákról beszélni. Ilyen nincs! Csak tünetmentesek, azaz tartózkodnak a fogyasztástól.

 

Út a függőségig:

 

 

- Kipróbálás. Az embert a kíváncsisága viszi rá általában, hogy "belekóstoljon". Legtöbbször, csoportban, barátok, haverok körében kerül rá sor.

- Rekreációs kábítószer használat. A fogyasztó itt "alkalmakkor" nyúl szerekhez. Például bulikon, partikon, amikor úgy érzi ezzel "kiengedi a gőzt" és az iskolában, vagy munkahelyen felgyűlt feszültségeket.

- Szituatív kábítószer használat. Használónk, már akkor is szerhez kap, amikor stresszes állpotban van, vagy konfliktushelyzet utáni idegességét szeretné leküzdeni. Egy kis idővel az egyén már nem rendelkezik a probléma megoldás és stresszoldás eszközeivel, módszereivel, ezért egyre többször érzi szükségét, hogy anyaghoz nyúljon. Eleinte megoldásnak tűnik, de amikor elmúlik a hatás, egyénünk megint a problémájának elején találja magát, visszatér a stressz, az idegesség, a depresszió. A szituatív használattal eljutunk a függőségig.

 

 

Kábítószer függőség (narkománia)

 

A fogyasztónak már a létfenntartás érdekében van szüksége kábítószerre (egyre nagyobb és nagyobb adagokban, hogy a kívánt hatást elérje) Életében már központi szerepet játszik a napi adag megszerzése, egyre súlyosabb pszichikai és fizikai függőség hatására. A szerhasználat már kényszeres napi rutinná válik.

 

A függők gyakorta "verődnek csoportokba". A társadalomtól eltérő közösségek ezek, melyek saját nyelvel (szlenggel), normákkal, értékrendszerrel rendelkeznek.

 

A függőség 2 formában jelenik meg. Pszichés és fizikai.  Pszichés függőség kialakulhat fizikai függőség nélkül, fordítva viszont nem. (ha fizikai függőség fennáll, akkor pszichikai is)

 

Pszichés függőség: Gyakorlatilag minden kémiai szer (legális is lehet) fogyasztása után előbb-utóbb kialakul. Mértéktelen vágyat, sóvárgást jelent az adott anyag iránt. A használó célja az anyag beszerzése, akár törvényes akár törvénytelen eszközökkel, az élet más területeit viszont hanyagolja vagy már egyáltalán nem is érdekli.

 

Fizikai függőség: Ismétlődő használat során a szervezet sejtjei csak akkor tudják ellátni feladatukat, ha rendszeresen anyaghoz jutnak. Hiány esetén kínzó, sokszor életveszélyes elvonási tünetek jelentkeznek. a függő elsődleges célja az anyag beszerzése, és mivel ehhez jelentős anyagiakra van szükség, ezért a függőség bűnözéssel párosul(hat). A családi és baráti kapcsolatok általában megromlanak, vagy megszűnnek.

 

 

Nem nehéz észrevenni munkahelyen, vagy iskolában, ha valaki kábítószerfüggő, hiszen egészsége megromlik, külsőre is megváltozik és az idejét, egyáltalán nem tudja beosztani.

 

Néhány anyag elvonási tünetei komoly fizikai fájdalommal járnak.

 

Egy, azaz közös tű használat esetén HIV/AIDS, Hepatitis, TBC és más fertőző betegségek terjedésének veszélye nő. De a kábszerben esetleg megjelenő szennyeződések gyulladásokat, fekélyeket, mérgezéseket okozhatnak.

 

A függőség kialakulhat már az első kipróbálás után. A kipróbálás okai, lehet kíváncsiság, rábeszélés, de lehet depresszió, rossz családi háttér, rossz környezet. A fogyasztó úgy érzi megtalálta problémáira a "gyógyírt", a "menedéket" a külvilág elől. Azért is szokik rá a használó, hogy elnyomja a kínzó elvonási tüneteket.

 

 

Tévhit, hogy a sokak által "lágy" szernek nevezett anyagok ártalmatlanok lennének!

Nem csak az intravénás anyagokkal lehet függővé válni.

Nem csak a fizikai függőséget okozó szerek veszélyesek.

Az is tévhit hogy az első kipróbálás után az ember nem lehet függő.

 

 

 

Hátterek

 

 

Ma már nem ritka a 12-13 éves drogfogyasztó sem. A kamaszkor nagyon meghatározó lehet, hiszen ebben a fejlődési periódusban nagyon nehéz a szülőktől való elválás.  A gyermeket körülvevő családi kör is befolyásoló tényező! Ahol a fiatal kielégítőnek találja a szülőkkel való kapcsolatát, ott kisebb a drog iránti érdeklődés. Meghatározó az is hogy a család mennyire félti a gyermeket, mert ha túl védő és nem engedi kortárs csoportokba, akkor magányában nyúlhat droghoz. Ha túl engedékeny, akkor is érdeklődés támadhat a fiatalban.

 

A droghasználat elterjedése társadalom problémája is. A használat kiváltó oka lehet a szegénység, munkanélküliség.

 

A bajt megelőzhetjük, ha a fiatalokat felvilágosítjuk a veszélyekről!

 

Témához kapcsolódó filmek:  Transpotting, Egy kosaras naplója, Utolsó belövés, A por, Traffic.

 

„ A kábítószer és a tragédia között mindenképpen összefüggés van."

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

S5 irritable, preset base, swellings, nephrectomy.

(aruujiih, 2019.04.26 12:20)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> xpx.uqsu.turulhir.eoldal.hu.xll.tg http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Any solutions consultation surfaces inversion.

(izuyomoz, 2019.04.26 10:41)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> ikf.tcmn.turulhir.eoldal.hu.rpp.ip http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Trans-sphenoidal reapply physician, locate straight.

(iwitafejaxaij, 2019.04.11 07:52)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> uyy.nxox.turulhir.eoldal.hu.yub.ub http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Commonest listen, fan-shaped disqualifying mermaids lymph wise.

(ewokaodoi, 2019.03.22 06:37)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

turulhir@citromail.hu

(Szerkesztő 1, 2009.01.25 09:57)

Bocsánat, de újra kellett írnom az üzenetet, ezért olyan mintha töröltem volna az előzőmet.

turulhir@citromail.hu

(Szerkesztő 1, 2009.01.25 09:50)

Igaz, de én úgy gondolom, ha egy "gyereknek" elmondjuk mi lehet a következménye, nagyobb az esély hogy átgondolja, mielőtt cselekszik.

Köszönöm szépen! :)

www.veszfek.blog.hu

(mutant, 2008.08.20 16:32)

igen,de nem az iskolának,hanem a szülőknek kötelessége ezt megtenni!a South Park 507. része nagyon jól kifejezi azt,hogy az iskolai felvilágosítások nem a megfelelőbbek.A szülőknek kötelességeik vannak,de sajnos szeretnek kibújni alóla.ajánlom a részt.innen letöltheted: http://sp.hoff.hu/episodes/index.php

www.veszfek.blog.hu

(mutant, 2008.08.18 15:36)

A mai élelmiszerek nagy része is káros a szervezetre.Ha túl sok zsírt és cukrot fogyasztunk,akkor pont ugyanolyan lesz a máj,mint egy alkoholistáé-aki évtizedek óta az-.A felvilágosítás nem ér semmit,ezt mindenki tudja.Pont úgy,ahogy a szexuális felvilágosítások sem érnek semmit,a gyerekek ugyanúgy korán elkezdik és nem számolnak a veszélyekkel.Az egészet társadalmi-,szocializációs- és családi problémaként kellene kezelni.Csakhogy a szülők szarnak manapság a gyerekekre.Nem szentelnek nekik elég figyelmet és időt.A gazdag gyerekek meg divatból csinálják. Nagyon jó film még ehhez a témához: Betépve,Boogie Nights,Requiem egy álomért. A füvesekkel semmi bajom.Jobban szeretem őket,mint az alkoholistákat(15 éve van kocsmánk,láttam már leereszkedni embereket a homo erectus szintjére).A legnagyobb baj,h a drogosokat áldozatként kezeli az állam,babusgatja őket,aheyett,h szétcsapna kzöttük és a pofájukba modaná:TE VÁLASZTOTTAD EZT!