Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


9 milliárdért luxusbörtön, vagy 1 millióból sátortábor az Alföld közepén?

2009.02.15

Padlófûtéses luxusbörtön vagy "Tent City"?

 

            Vágjunk egybõl a közepébe: Tudtátok, hogy az állami költségvetés szemszögébõl nézve 26 egyetemi vagy fõiskola hallgató = 1 elítélt? Ugyanis a hallgatói normatíva 116 500 forint évente, még egy elítélt költsége napi 8350 forint. Az 1 hónapban 250 200 forint.

            1 évben  az már 3 000 240 forint. Ha utánaszámolok, akkor szépen kijön, hogy az egész évi adóm nem fedezi, mondjuk "K. István" elítélt éves "fogvatartását" ... ej, de szép!

            Máris motiváltan dolgozok tovább...

 

            Enyhítendõ a börtönök túlzsúfoltságát 2 magánbörtön épül az országban (lásd a vasárnapi Naplós-riportot). Jelenleg 11 500 férõhely van az országban, de 18 000 elítélt van a falakon belül. Az minisztérium szerint az "okok között szerepel a hatékonyabb rendõrségi munka, a Btk. számos paragrafusának és a bíróságok büntetési gyakorlatának szigorodása". Szerintem még az okok között kellene lennie, hogy szarnak az emberek a törvényekre és megy mindenki lopni-csalni.

            És ugye ha nem adnának ennyi felfüggesztettet, akkor mennyien lennének a börtönökben ...

 

            A magánbörtönért a legnagyobb cégek (OTP Ingatlan Rt.-Hérosz-Magyar Építõ Rt. konzorcium, Wallis Ingatlan Rt. stb.) versenyeztek, mivel ez remek üzlet - nekik.

            A szombathelyi - már átadott -  börtön 9 milliárdba került a befektetõknek és az õ feladatuk az üzemeltetés, karbantartás, az étkeztetés és a rabok foglalkoztatása. És mit kapnak ezért cserébe? Az állam évi 2 milliárd forintot utal át nekik, 15 éven keresztül...

 

            A tiszalöki magánbörtönt a KÉSZ Kft. építi:

 

            "Hosszú távon megéri majd az intézmény üzemeltetése, ráfizetésre nem számítunk, bár ez a cégünk üzleti kockázata" - mondta a jövõrõl Árvai. Nyereségre egyébként a cég az üzemeltetésen való spórolásból és a rabok foglalkoztatásából (nekik a mindenkori minimálbér egyharmadát kell kifizetni) számíthat. Emellett az épület is a KÉSZ tulajdonában marad, amelyet a 15 esztendõs licenc lejárta után akár el is adhat, például a BVOP-nak.

 

            Vissza Szombathelyre. Az átadott börtön pár jellemzõje: 13 hektáros terület. Maximum 4 fõs, padlófûtéses, zuhanyzós cella. 7 kispályás focipálya és több szabadtéri sétáló. Számítástechnika terem, könyvtár, hangszerek, kondigépek.

 

            6 évet húztam le egy egyetemi koleszban, 3 ágyas kis szobában, ahol a lábam a szobatársam szájába lógott. 1 mosdó/WC jutott 40 szobára a folyosó végén. Számtechterem 5 db lestrapált Pentium 1-es gép volt. Volt egy ütött-kopott focipálya, világítás nélkül. Padlófûtést pedig még az életemben nem láttam, még hotelben sem, de ez biztos az én hibám, hiszen dolgozok-adózgatok, nem "jutok el" egy luxusbörtönbe sem ...

 

            Összehasonlításért ugorjunk a "luxusbörtönök" földi paradicsomába. Irány az USA! Mellesleg az Amnesty International és az 1 lakosra esõ legtöbb jogvédõ hazája .

            Példaképünk az "ország legkeményebb sheriffjének" titulált Joe Arpaio sheriff, aki az ország negyedik legnagyobb önálló rendõrségi körzetének, az Arizona állambeli Maricopa Country börtöneiért felel. Elöljáróban annyit, Joe Arpaio nem egy kedves ember. Az rebesgetik, egyszer elmosolyodott vagy 40 évvel ezelõtt, de rögtön meg is bánta. Sem a hírességek, sem a kisgyerek nem hatják meg:

 

             

 

            

 

                

                

 

 

            Elsõ blikkre Joe Arpaio sheriff egy kissé szigorú nagypapának tûnik, de vajon mivel érdemelte ki az ország legkeményebb sheriffje titulust? A legenda a 90-es években született meg, amikor is Arizona állam 4 millió dollárért új börtönt akart építeni. Joe sheriff viszont bevállalta, hogy õ ezt 100 ezer dollárbõl kihozza. És megszületett "Tent City" ...

 

 

            Joe a sivatagban ( itt megnézhetõ a Google Maps-on, nem egy kellemes nyaralóövezet) felvert több  tucat katonai sátrat, feltûrte a sátrak oldalait és elhelyezett vagy 2000 elítéltet. A sivatagban 50 fok van, egy újságíró szelíden megkérdezte, hogy a rabok egészségét  ez nem veszélyezteti-e, Joe szerint viszont "ami elég jó a katonáinknak, az tökéletes a bûnözõknek". Ezzel megindult a hírnév felé, a média felfigyelt Joe bácsira.

 

 

            És még rá is pakolt egy-két lapáttal:

 

            Arpaio börtönében a rabok az udvaron kizárólag láncon mozoghatnak, ez alól a nõk sem kivételek. A sheriff szerint ugyanis nagyon fontos, hogy a két nem számára ugyanazokat a jogokat biztosítsa. Világítás is csak akkor van, ha az erre a célra rendszeresített szobabiciklit éppen tekeri valaki, mert az fejleszti az áramot. Egyszer az egyik fennhatósága alá tartozó börtön adminisztrációjából a rabok fekete pólókat loptak, amelyeket aztán a börtön falain kívül értékesítettek. Arpaio ekkor úgy határozott, hogy a férfi rabok által leginkább utált színben vásárol rabruhát. Az elítéltek azóta rózsaszín göncben feszítenek, s a pólólopás is megszûnt.

 

            Az Amnesty International és az American Civil Liberties Union többek között azért tiltakozik, mert Arpaio megtíltotta a raboknak a kávét, a cigit és a nõi magazinokat. A sheriff azzal védekezett, hogy mindezt takarékossági okokból tette. Hihetõ érv, hiszen Arpaio még az étkeztetéssel is spórol: mindössze napi 60 centbõl hozza ki a "vendégek" napi ételadagját. Szerinte a liberálisok azért nyafognak, mert zavarja õket, hogy a rendõrségi kutyák napi kosztjára õ ennél többet, 1,10 dollárt szán. Arpaio kutyaszeretetét mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy minden kutyának saját matraca és takarója van (!), amit a rabok tisztítanak. Arpaio a rabok alakjára is vigyáz: nem ritka, hogy az elítéltek büntetésbõl egy héten keresztül csak kenyéren és vízen élnek.

 

            Joe bácsink nem igazán bízik a rehabilitációban. Jobban szereti az elrettentést. A legvitatottabb cselekedete az volt, amikor 300 elõzetes letartóztatásban lévõ gyanúsítottak részére fenntartott fogdákba 4 webkamerát szereltetett fel. A kameráknak köszönhetõen az interneten élõben nézhették a fogvatartottak mindennapjait, egy cseppet sem csorbítva az Egyesült Államokban oly gyakran emlegetett emberi jogokat. Az egyik kamera éppen a nõi cellába nyújtott állandó betekintést, s nem volt ritka az élõben közvetített verekedés és szexuális erõszak sem. Az oldalt már az elsõ nap 3 millió találatot kapott. Sokan azért bírálták a sheriff bekamerázási akcióját, hogy ezzel megsérti azon fogvatartottak jogait, akiket még nem ítélt el a bíróság. Arpaio ezzel szemben úgy vélte, hogy igenis hasznos dolog az átláthatóság :"Szerintem annak a fickónak, akit azért hoztunk be, mert éppen most szedett össze egy kurvát, ez egy nagyszerû alkalom arra, hogy a kamera elé álljon és üzenjen a feleségének:'Édesem, drágám, itt vagyok, ne aggódj, egy kicsit késõbb érek majd haza'."

 

            "Tent City", ahol színes kijelzõ hirdeti, hogy "Vacancy" vagyis hogy van üres hely még. Joe mottója nagyon egyszerû, ha nem követsz el bûncselekményt, nem kerülsz ide:

 

            Joe sheriffet idáig mindig újraválasztotta Arizona kissé konzervatív és fegyvermániás népe, érthetetlen, hogy miért? :-) Joe amúgy a kampánykörútján egy tankkal(!!!) szokott körbemenni a megyében, a hatás idáig sose maradt el. A 2006 Super Bowl gyõzelem utáni parádén a majorett-lányok, rögbijátékosok és lovas felvonulók közül kedvesen integetett a tankjáról ....

 

 

 

 

            Joe Arpaio sheriff nem nagyon retten meg a celebektõl sem, itt például Mike Tysont varrta be Tent City-be, nagyon cuki a rózsaszín zokni, a priccsen meg már ott figyel a rózsaszín póló:

 

 

             És a legnagyobb dobása, mellyel végképp belopta magát a szívembe: Az "American Idol " mintájára Tent City-ben megrendezte az Inmate Idle-t, a börtön megasztárt. Zsûrinek meghívta a szétcsúszott Alice Coopert, a gyõztes jutalma pedig - kapaszkodjunk meg - egy szelet pizza volt!

 

            Szóval csökkenteni kellene a zsúfoltságot a hazai börtönökben. Szerinted merre tovább?

 

            9 milliárdért luxusbörtön, vagy 1 millióból sátortábor az Alföld közepén? Szavazz! xD

 

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tiszalök

(szandi, 2011.03.04 21:31)

niért lukszus

asd@asd.hu

(mullen, 2010.05.26 19:11)

Bezzeg én fizessek havonta 10ezret azért, hogy a kollégiumban egy cella méretű szobában három másik büdöslábúval lakjak együtt...
(Sőt se kaját, se rózsaszín pólót nem kapok:))

kasztner.k@frfeemail.hu

(eminem, 2010.02.15 19:10)

jól megy a parasztoknak

6729 Szeged, Bori M. 26.

(Komáromi Zoltánné, 2010.02.10 21:00)

A fentieket ajánlom a honatyáink figyelmébe,az átlagos keresetű három gyermeket hazánkban felnevelő, esetleg taníttató szülők teljes nyomorra és szegénységre ítéltettek a társadalomtól, nem kel nekik sokáig nyugdíjat fizetni, elemben a bűnöző uraknak minden jár, mert nekik vannak jogaik,mindenkinek érdemei szerint.
Kata