Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tímea (19) Angliából

2009.04.06

Hol élsz most?

 

Londonban tartózkodom jelenleg. "Au pair"-ként dolgozom, azt is mondhatnám, hogy babysitter, nagyjából ugyanazt jelenti, bár tény, hogy az otthoniaknak más kép van erről a fejükben, mint amit ez a munka valójában takar.

 

 

 

Miért? Mi a különbség?

 

Az a különbség, hogy a legtöbben azt hiszik, hogy ez csak abból áll, hogy a gyerekkel/gyerekekkel foglalkozok. Ez nem egészen így van. Olyannyira nem, hogy a legtöbb családban nagyobb %-ban kell takarítani, mint a gyerekekkel foglalkozni. Az au pair tartja rendben a házat, de nem mindent az csinál. Én például hétköznaponként dolgozok, napi 4 és fél órát 2 részletben. Egyáltalán nem sok. De ebből csak nagyritkán fél-fél óra az, amit a gyerekekkel vagyok. Olyan viszont van, hogy egy héten egyszer a szülők elmennek este valahová, akkor figyelek a gyerekekre. Az előző családban többet voltam a lurkókkal, én vittem suliba őket és hoztam onnan délután. Meg öltöztettem, fürdettem stb. Az teljesen más munka volt. Itt ilyesmit nem kell csinálni

  

Hogyan kerültél Londonba?

 

 Egy évet jártam a BME-re, de ott nem találtam meg a számításomat, így másik egyetemre akartam átmenni, de ott nem indult a szak, amit szerettem volna, így jött a C terv, hogy kimegyek egy évre dolgozni Angliába.

 

Mi a különbség az itthoni és az ottani élet között?

 

Ég és a föld...de komolyan...az itteni emberek, mármint angolok teljesen el vannak varázsolva. Kicsit olyan érzés, mintha nem is ezen a bolygón élnének, az otthoniak sokkal reálisabbak és gyakorlatiasabbak. Azt azért el kell mondanom, hogy a legtöbb Londonban élő ember az nem igazi angol, London 12 millió lakosából több mint 10 millió bevándorló. Én mondjuk pont kifogtam egy igazi angol családot most másodjára, ez előtt viszont egy fekete családnál dolgoztam.

 


Mi hiányzik itthonról?

 

 Minden. A család, barátok, a párom, az ételek, a környezet, a táj, az hogy nem szmogos a levegő. A legrosszabb a kaja, mert gyakorlatilag minden "műanyag" amit itt eszek, ráadásul a család azt hiszi, hogy az egészséges. Hiába, ez van beléjük magyarázva. A zöldségeknek és gyümölcsöknek sincs íze, köszönőviszonyban sincsenek azzal, amit otthon leszedek a kertből a fáról. Először ez furcsa volt... Nagyjából már megszoktam, de elképesztő, hogy egyetlen otthoni ételt nem tudok megcsinálni, mert az alapanyag annyira silány, hogy közel sem lesz olyan finom, mint otthon. A gyümölcsön kívül a húsokon akadtam még ki. Annak már a színén is látszik, hogy valami nem stimmel. Ezeknek, és a nagyon erős honvágyamnak ellenére egész jól érzem magam, viszonylag gyorsan telik az idő is. Meglepő módon az időjárás sokkal jobb, mint amire számítottam.

 

Mit tudnak az ottaniak rólunk?

 

Itt nem sokat tudnak rólunk. Vagyis már aki...de általában nem sokat tudnak. A legviccesebb az volt, amikor egy ember azt hitte, hogy azt akarom mondani, hogy éhes vagyok, amikor kimondtam az ország nevét (Magyarország = Hungary, éhes = hungry). Van, aki nem is hallott még róla, de van aki tudja például hogy Budapest a főváros, sőt, volt akinek még Puskás neve is beugrott (ez egy focikedvelő ember volt).

 

Mennyi ideje vagy kint és mikor jössz haza?

 

Először 2008 szeptemberében jöttem ki. Viszont novemberben haza kellett mennem egy családi esemény miatt. Az ünnepek után még maradtam otthon. Január 4-én jöttem ki másodjára, és június végén megyek haza.

 

 

Mit csinálsz ezután itthon? Újra elmész itthonról?

 

Június végén hazamegyek, először is alaposan kinyaralom magam. Nem szándékozok már visszajönni Londonba, bőven elég ez az összesen 8 hónap amit itt töltök. Szeptembertől folytatom a sulit. Azt a szakot, ami tavaly nem indult, azt szeretném elkezdeni.
 


 

Mit üzensz az itthoniaknak?

 

Azt, hogy ha el akarják kezdeni vetíteni a tv-ben az "In the night garden" angol című "mesesorozatot" akkor azonnal aláírásgyűjtést kell csinálni ellene :). Borzalmasan agyat rongáló a gyerekeknek, több negatív hatását láthattam már közvetlen közelről a kicsi gyerekeken. Rosszabb mint Teletabiék, szóval nem is tudom, hogy hogyan lehet ezt műsornak betenni.  :) Még azt is üzenem, hogy semmiképpen se hagyjuk elbutítani magunkat az ügyben, hogy mi az egészséges és nem egészséges.

 Köszönöm a beszélgetést, sok erőt, egészséget és kitartást kívánok a jövőben is!
:)

 

 

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fegide@freemail.hu

(Döndödö, 2009.05.03 22:59)

és ég ngem is megemlített! csók cica!

Ózd

(TRia, 2009.04.06 23:28)

Azt hiszem Csillagszemű már tud valamit..... :-)))

n.afrodit

(Diti, 2009.04.06 22:43)

várunk már nagyon haza:)én is utálom az agyrongáló sorozatokat:)
ha hazajössz garantáltan a legfinomabb itthoni ételek várnak rád:) cuppp

Ózd

(TRia, 2009.04.06 22:04)

Nagyon várom már azt a Június végét , mert nek4ed honvágyad van , nekem pedig hatalmas nagy Timi hiányom !!! cuppppp