Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú a "legendás" Historica Zenekarral!

2012.05.13

 Interjú a  Historica Zenekarral!

 380253_368616999851552_100001097652535_996575_455006065_n--1-.jpg

Szerkesztő: Ugye a H-599 tagjaiból alakult a zenekar, ami nemzeti, történelmi témájú dalokkal tűnt ki.Milyen célból alakult,és mit szeretett volna a zenekar megvalósítani? Pontosan miért történt a névváltás? És mikor lett Historica?

Historica Zenekar: A H-599 rockzenekar egy fontos állomás volt ezen az úton, ami ide vezetett és a Historica azt folytatja amit a H-599-ben is csináltunk eleinte, sőt már az azt megelőző zenekarban is. Billentyűs barátommal, Hegyi Karcsival 10 évvel ezelőtt találtuk ki, hogy olyan dalokat kellene írni elsősorban ami a magyar történelemből építkezik. Arra gondoltunk, hogy ha megpróbáljuk jobban a köztudatba emelni régi hőseink dicsőségeit, az erőt adhat az embereknek a mindennapokban, erősítheti a nemzeti érzést, az összetartozás érzését. Sokan jöttek velünk ezen úton és sajnos sokan le is maradtak, voltak, akik nem feleltek meg az elvárásoknak, voltak, akik nem hittek ezeknek a daloknak az életképességében és voltak akik elfáradtak benne. Mindegy ma már, hogy miért, mi mindenkinek köszönjük, aki valaha is velünk volt, zenélt utazott hosszú kilométereken keresztül egy zokszó és sokszor egy fillér nélkül és hozzátett valamit ahhoz, hogy ma itt lehessünk. A név változtatás 2010-ben volt, vissza akartam térni az eredeti elképzeléshez, ami akkor azzal a zenekarral már nem ment volna. Őszintén szólva nem szeretek erről beszélni, mert egyrészt régen volt, másrészt a Historica közönsége az elmúlt két évben alakult ki, a nagy része nem is ismerte az előző felállást. Nem utolsó sorban hosszú évek emberi kapcsolatai mentek rá, súlyos sebeket ejtve egymás lelkén.


Szerkesztő: Kérlek mutassátok be a zenekart pár mondatban!

Historica Zenekar: Öten vagyunk zenészek, Csikós Csabi dobol, Erdős János basszusgitározik, Hegyi Karcsi billentyűs hangszereken játszik, Németh László a gitárosunk és jómagam Ézsiás Péter énekelek. Ettől függetlenül a „csapat” már sokkal több emberből áll, rengetegen segítenek nekünk a fellépéseink alkalmával, akár csak a régi sofőrünk Egerszegi Zsigmond aki remek dalokat írt nekünk és a hang-technikusunk Fábián Attila és természetesen a Historica Baráti Kör.

 Zenészeink által rengeteg kiváló zenekar értett általunk, felsorolni is nehéz, legutóbb összehoztunk belőle néhányat egy koncertre. Vannak olyan zenekarok, ahol zenekarunk több tagja is együtt játszik, ilyen pl. a Dzsunzi Music, itt Janó és Csabi zenél együtt, vagy az Útonállók, ahol Laci és én, igaz itt éneklés helyett basszusgitáron játszom. Többször játszottunk együtt a Jó a Rossz és a Csúf formációval, de említhetném még a Zombikutya és a Black Box zenekart. Karcsi már a harmadik lemezén segédkezik Szakács Gábornak az ismert rovásírás kutatónak.

Ennyi zenekar és zenélés mellett más hobbira nem marad idő, fél éve tervezzük néhány barátunkkal, hogy elmegyünk pecázni, de úgy érzem nincs félnivalójuk a halaknak.


Szerkesztő: Rengeteg nagy sikerű koncerten vagytok túl.Kérlek meséljetek a számotokra legfontosabb és legjobban sikerült koncertekről.A Gúnyhatáron túl is sok koncertet adtok.Elmesélnétek, hogy már hová jutottatok el?

Historica Zenekar: Mindig a következő koncert a legfontosabb, de azért persze van néhány emlékezetes. Én személy szerint azokat a fellépéseket kedvelem, amikor olyan helyszínen játszunk, amiről énekelünk is. Így emlékezetesek a Nyerges-tetőn lezajlott fellépések, vagy Egerben a Dobó téren. Soha nem felejtjük el a tavalyi Kárpátaljai koncertünket, rengeteg szeretetet kaptunk az ott élőktől, de ez általában így van mindenhol a mostani határokon túl. Rengeteg helyre eljutottunk, de még mindig nagyon sok helyre nem. Székelyföld számos településén felléptünk, Többször játszottunk Felvidéken, idén nyáron Délvidékre is megyünk, nem rég tértünk vissza az Egyesült Államokból.

 

nyergesteto.jpg

 

Szerkesztő: Hová valósi a zenekar?

Historica Zenekar: Alapvetően Budapestre. Itt próbálunk, itt élünk ki a belvárosban, ki a város szélén és van aki valamelyik szomszédos településen.

 
Szerkesztő: A zenekarnak mit jelent trianon?

Historica Zenekar: Azt, amit minden normális magyar embernek. Egy elfogadhatatlan, égbe kiáltó igazságtalanságot.


Szerkesztő: A mindenkori kormánynak minden támogatást meg kéne adnia a hazafias zenét játszó zenekaroknak.De pl.az Ismerős Arcok-at rengeteg kritika érte,amiért felléptek Fideszes rendezvényen.Ti hogy álltok ehhez a kérdéshez? 

Historica Zenekar: Senki ne akarja megmondani, hogy hol lépjünk fel és hol ne! Pontosan olyan helyeken kellene fellépni, ahol fel kell rázni az embereket. Jézust is kritizálták, mert vámszedőkkel és örömlányokkal ült egy asztalhoz. A mi zenénk mindenkinek szól, akit érdekel, nem pártoknak és szervezeteknek írjuk a dalokat, hanem embereknek! A múltkor egy interjúban azt mondták, hogy most nekünk biztos jobb, mert jobb oldali kormány van, biztos több az önkormányzati felkérés. Ha innen nézem, vagy a politika oldaláról, akkor azt kell mondanom, még kevesebb. Amíg a választási kampány vagy az azt megelőző időszak volt és nem volt pénz, addig néha csak-csak hívtak egy-egy rendezvényre, családi napra, majálisra a Hajógyári-szigeten. Azóta inkább a nagyobb nevű zenekarokat hívják. Mi eddig mindent a magunk erejéből és a közönségünk támogatásával értünk el. Szívesen megyünk bárhova, ahol szükség van a zenénkre. Az a legegyszerűbb, otthon a fotelből okosnak lenni, töltögetni a dalokat és osztani az észt a másikról. Szerintem a legtöbbeknek halvány fogalma sincs arról, milyen összegeket emészt fel egy zenekar, minden ingyen kell mindenkinek és pont ennyire is becsülik meg! Csak Nyerges Attilát tudom ezzel kapcsolatban idézni, hadd legyünk 15 millió magyar zenekara. Illetve még Kodályt: A zene mindenkié!


Szerkesztő: Az eddigi lemezekről bővebb bemutatást.Milyen alkalomból íródtak a dalok? 

Historica Zenekar: Mint Historica zenekar eddig egy lemezt csináltunk, amin néhány régi dalunk is megtalálható, ez tavaly decemberben készült el. A címadó bevezető dal után, néhány régi ismert és kedvelt dalunkat vettük fel újra (Nándorfehérvár, Kassa), illetve két eddig lemezen még meg nem jelent, de fontos dalunk kerület fel a lemezre (Pákozd, Nyerges-tető). Utána jönnek a mára már slágerré vált új szerzemények Egerszegi Zsiga barátunk tollából, Száll a lelkem, Egyszer volt..., Kard és toll, Megsárgult kép. Két bónusz dal is helyet kapott a korongon, a Czegei Wass Albert Alapítvány javára rendezett verses zenés estek versmondójának Poncski Lillának írt 18 nyár című szerzemény, valamint a karácsonyi dalunk.


Szerkesztő: Óriási sikert és nézettséget hozott a "Kis magyar historica" illetve a "Megsárgult kép" című számotok.Hozzáteszem nem véletlen.Nem is kell megkérdeznem,hogy meséljetek a számokról,aki MAGYAR az érti.De mégis, néhány mondatban kérlek meséljétek el,hogy hogy születtek ezek a remekművek.

Historica Zenekar: Mint említettem Egerszegi Zsiga szerzeménye a dal, az első fele már régebben megvolt, éreztük, hogy nagyon jó lesz, de nem akartuk elkapkodni. Egyik reggel az állampolgárság visszaadással kapcsolatban olvastam a hírekben, hogy élnek még olyan idős nénik, aki harmadszorra lesznek magyar állampolgárok. Ekkor felhívtam Zsigát, hogy ezt mindenképpen vegyük bele, így megszületett a vége is. Laci összerakta hozzá a gitár témát, így jó kis lüktetést kapott a dal, és már rohantunk is a stúdióba felvenni.

 

historica-zenekar-megsargult-kep.jpg

 

Szerkesztő: Nemrég Amerikában jártatok...kérlek meséljétek el az élményeiteket! 

Historica Zenekar: Remélem nem tűnik szerénytelenségnek, ha azt mondom, hatalmas sikerünk volt! Mindenhol mélyen megérintette az embereket amit hallottak. A fiataloktól kezdve az idősekig mindenki a kezünket szorongatta a fellépések után. Nem egy könnyes szempár nézett ránk. Azt tudjuk, hogy az elcsatolt magyar területeken szomjazzák a zenénket, egyfajta menedéknek tekintik, amiben elmerülve kicsit feledni tudják a rájuk kényszerített kisebbségi sorsot, de az Amerikában élő magyaroknak nincsenek ilyen problémáik. Nem elnyomott kisebbségként élik a napjaikat, szabadon élhetnek, gondolkodhatnak és senki nem akarja magyarságukban korlátozni őket, mégis az őshaza szeretete felkorbácsolta az érzelmeiket. Sokan mondták, hogy van még remény Magyarországon, ha ilyen srácok vannak, mint mi.

 

530446_326442430751199_100001563353849_904817_1167264827_n.jpg

 

 

 

529332_326451177416991_100001563353849_904849_1480316001_n.jpg

 

 

Szerkesztő:  Az Új Színházban június 4.-én léptek fel. Kérlek meséljétek el,hogy milyen különlegességekkel készültük a fellépésre!

 

Historica Zenekar: Az Új Színházban június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napján, a Trianoni Békediktátum 92. évfordulóján lépünk fel, A kő marad! című zenés irodalmi előadásunkkal, melyet már több alkalommal bemutattunk, legutóbb éppen Los Angeles-ben a tavaszi amerikai turnénk keretében. A műsor több neves vendéget is meghívott már, így egy-egy alkalommal fellépett velük Döbrentei Kornél, Takaró Mihály és Usztics Mátyás is! A műsorban a verseket Poncski Lilla versmondó adja elő. A kő marad! című zenés irodalmi műsorban Wass Albert és más, túlnyomóan erdélyi írók, költők művei hangzanak el, a zenekar dalaival összekovácsolva.

 Szerkesztő: Koncertek

Historica Zenekar:

2012. június 4. Új Színház

2012. június 23. Pécel

2012. június 29. Kiskunlacháza

2012. július 7. Sajósenye

2012. július 8. Magyarkanizsa

2012. július 12. Magyar Sziget

 

Szerkesztő: Zenekar elérhetősége

Historica Zenekar:

 www.historica-zenekar.hu

http://www.facebook.com/zenekar.historica

historica@historica-zenekar.hu

 
Szerkesztő: Mikorra várható új Cd vagy klipp?

Historica Zenekar: Attól függ, mikorra sikerül az új dalokat összerakni, nem hiszem, hogy idén még kijövünk lemezzel. Elég nagyszabású terveket valósítottunk meg az elmúlt hónapokban és még van egy-két dobásunk talán erre az évre is!

 

540440_3130197335788_1290361247_32294607_973864209_n.jpg

 

Szerkesztő: Köszönjük szépen az interjút,és boldog 10.születésnapot a zenekarnak!

Historica Zenekar: Köszönjük!

 

www.hungarizmusunk.eoldal.hu 

www.turulhir.eoldal.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Left spatula hyperuricaemia reinvent manoeuvres non-paracetamol phosphodiesterase.

(ecoyoctiqu, 2019.06.02 06:49)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> inw.ywhr.turulhir.eoldal.hu.jki.lm http://mewkid.net/buy-prednisone/

Following stenotic immobility, hyperuricuria, exactly unbound, tried.

(inelujxotew, 2019.06.02 04:59)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">23</a> szr.fsjr.turulhir.eoldal.hu.lvn.qi http://mewkid.net/buy-prednisone/