Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy vidámpark kicsit másképp

2009.09.01

  Miről szól az Ability Park?
Csiga: A fogyatékosok élethelyzetét mutatja be, játékosan.

 

  Ezt hogy értsük?

  Csiga: Egyik kollega nő így szokta mondani:

  „ Elveszem a lábaid, és megtanítalak mozogni, elveszem a hallásod, és megtanítalak kommunikálni, elveszem a szemed, és megtanítalak látni, végül eszedet veszem, és meg tanítalak gondolkodni ”

 

 

 Tehát megtapasztalom milyen fogyatékkal élni? Nem igazán tudom elképzelni mi történik velem, ha oda elmegyek.

Era: Van nekünk egy kerekesszékes akadálypályánk, belecsüccsensz egy kerekesszékbe, s végig mész ezen a pályán. Vannak ajtók, küszöbök, emelkedők, lejtők…

 

Csiga: Mint az életben.

 

  Era: Tanulhatsz jelnyelvet a hallássérült és siket kollégáktól. Van olyan játékunk, amit bekötött szemmel kell játszani,ezek különböző tapintású anyagok és össze kell őket párosítani tapintás útján.

 

  Csiga: Vagy konyhai és fürdőszobai illatokat lehet felismerni. Itt például azt lehet kipróbálni, hogy ha elveszem a látásod, akkor feltudod-e ismerni a minden nap használt fűszereket vagy kozmetikai cikkeket.

 

 Ti mit csináltok ott?
Era:  A játékokat vezetjük. Én személy szerint fogadom a vendégeket.

 

  Csiga: Jaj és majdnem elfelejtettem a "sötét ügyek" játékot, ahol a látogatok egy bűnügybe csöppenek!

 

  Era: De legyen egy kis meglepetés is a látogatóknak. J

 

  Csiga: Szerintem nagyon jó, hogy van ilyen, mert kell, hogy az emberek megismerjék, hogy “így” is lehet teljes, s boldog életet élni.

 

 

  Hallottam, hogy a parkot bezárás fenyegeti, mi történt?Csiga: Elfogytak a szponzori pénzek és a válság miatt kevesebb megrendelést kapunk külsős rendezvényre.

 

  És hogyan tudnánk segíteni?

  Era: Legjobb, ha csoportosan bejelentkeztek, s megveszitek a jegyet. Adományoknak is örülnék, de mégis jobb lenne, ha mi is adhatnánk érte.

 

  Szerintem legjobb lenne iskolákat beszervezni hozzátok. Majd megpróbálok intézkedni, és kérek mindenkit, hogy legalább így segítsen.

 

  Nagyon köszönöm, hogy válaszoltatok!

 

  Az Ability Park elérhetősége: www.abiltypark.hu

 

  Idézet egy dolgozótól: „ Az ember akkor tudja elfogadni a fogyatékosságot, mint olyat, amikor már annyira közel érzi magát a fogyatékoshoz, mint emberhez, hogy el is feledkezik annak fogyatékosságáról. „

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

...

(Vikkancs, 2009.09.03 22:45)

én voltam ott még két éve három talán az osztállyal és nagyon tetszett minden, bár én inkább leültem beszélgetni az emberekhez...ennek az lett az eredménye hogy majdnem otthagytak engem....mert senki nem szólt hogy mikor megyünk.
Jó dolognak tartom mivel sok hülye ember él a világon aki azt hiszi ha ő "teljes" ember akkor már nem kell figyelnie másra, nem kell észrevennie azokat az embereket, akik talán kicsit mások mint ő.
egyik nagyon jó ismerősöm Pesten dolgozik a Vakodában (vakok óvodája) és sokat mesél a "gyerekeiről" és tény ami tény, ők mások de ugyanolyan értékes emberek!