Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy punkkal beszélgettem

2009.04.20

 

Egy olyan stílus a mostani téma, amiről igencsak megoszlanak a vélemények. Abból a  célból beszélgettem el egy punkkal, hogy tisztázzam a félreértéseket, és hogy többet tudjunk meg róluk.

 

 

 

Mit tudhatunk rólad?

 

 

-A Nagykunságban élek, nyáron leszek 27 éves, 1996 óta vagyok punk.

 

 

Miért vagy punk?

 

 - Nekem ez egy életmód, egy életforma, szeretem az igazi punkzenét, tetszik, hogy nem átlagos a kinézetük, szeretem, hogy formabontó, és maximális szabadságot enged, nem nagyon vannak kötöttségek pár dolgot eltekintve.

 

  

Mit mondanál egy laikusnak a punkságról?

 

- A punk nem egyenlő az utcasarki hajléktalan, munkakerülő fiatallal, csak azért ne légy punk, mert tetszik a zöld színű haj, vagy egy orrbavaló, az igazi punkzenét nem hallod a zenecsatornákon, ebből kifolyólag sose hozzátok velünk egy kalap alá a Blink 182-t meg az ehhez hasonló popszemeteket. A punkban jelen van a politika, de nem tartozik egyik oldalhoz sem, szélsőséges gondolatok nem idegenek, de ettől függetlenül is csak bizonyos dolgokban.(pl. azért, mert cigánygyűlölő vagyok/nem a bőrszín miatt/, még nem értek egyet a nácikkal stb.), nem vagyunk kommunisták, sosem voltunk, elítélünk minden hasonló ideológiát! Persze mindig vannak olyanok, akik ehhez vagy ahhoz az oldalhoz csapódnak, ettől még a punk nem ilyen vagy olyan!

 

 

 Mit képviseltek?

 

- Általában egy punk a dolgozó osztályból kerül elő, akinek elege van a rendszer kizsákmányolásából, elege van a felső tízezer kivételes helyzetéből, a politikusok hazugságaiból, az átlag polgár térdhajlásából ezek felé, elege van, hogy megmondják miként öltözz, mit egyél, milyen cuccod legyen ahhoz, ha azt akarod, hogy téged is emberszámba vegyenek. Innen talán látszik, hogy mit képviselünk.

 

  

Vannak-e jelképek, szokások, és melyik mit jelent?

 

- Igazából semmiféle szokás nincs, jelképek sem nagyon talán 1-2, mint pl. az Anarchia jel, de ennek sincs semmi köze az utópista ideológiához, nagyjából ugyanaz a szerepe, mint a 70-es 80-as években punkok által viselt horogkeresztes dolgoknak. Botránykeltés!!!! De mivel ez egy underground stílus, így persze jelen vannak a klasszikus utcai tetoválások, szegecses bőrkabát, farmer, piercing stb.

 

  

Punk és Skinhead között hallottam több balhéról is már, ez miért van? Mi a nézeteltérés köztetek?

 

- Itt Magyarországon a 80-as évek elején még nem voltak balhék, később jött be, pontosan nem tudni miért, de mára azért vannak a szélsőjobbos skinheadekkel problémák, mert a legtöbb punk elítéli a szélsőjobbos gondolatokat (ugyanúgy, ahogy a szélsőbalosokat is általában). Szerencsére egyre több punk látja be, hogy emiatt nem kell a baloldal felé húzódni, és egyre több jobbos skinhead is hallgat régi magyar punkzenéket (88-as csoport, CPG stb.). De a tradícionális skinheadekkel jóban vagyunk.

 

 

 

Egy barátom mesélte, hogy elvolt a punkokkal, amíg nem hallotta, hogy éltetik Trianont, azután megutálta őket. Miért jó nektek Trianon?

 

 

- Hehe, na és hány éves "punkok" voltak? Gondolom a tini korosztály, ezekkel mindenhol baj van, mindegy, hogy rocker vagy skin vagy punk, valamit mindig félreértenek. Természetesen nekünk sem jó Trianon, egy 90-es évekbeli punkzenekar szövege miatt lehetett ez, ők írták a szélsőjobbosok bosszantására, hogy "Áldja Isten Trianont". Itt semmi más jelentés nincs, de valaki az ilyet mindig szó szerint veszi.

 

 

 

Jelent valamit a hazaszeretet, úgy értem, hogy állsz a nemzeti érzelműekhez?

 

 - Nem vagyok konzervatív semmilyen téren, de fontos számomra, hogy magyar vagyok, büszke vagyok rá, szeretem, hogy különleges nemzet tagja vagyok. Sőt, általában mindig magyar terméket veszek, tanácsolom ezt amúgy mindenkinek, kisemberek csak ennyivel tudnak hozzájárulni a gazdaságunkhoz! Ezen kívül a trianoni békét is szemét dolognak tartom, bár nem területi ügyben, hanem etnikai kérdésben, vannak magyar ismerőseim országhatáron túlról, és belegondolni is rossz milyen lehet ilyen módon kisebbségnek lenni. Összességében szerintem ebben a kérdésben eléggé átlagosan gondolkodom.

 

 

 

Azért jutott eszembe, hogy megkérdezlek ezekről a dolgokról, hogy eloszlassam a félreértéseket, így talán kevesebb balhé lesz. Mit gondolsz erről? Szerinted van értelme, lesz hatása, vagy bármi?

 

-   Balhé nem lesz kevesebb :) De remélem, hogy néhány magát punknak valló végre elgondolkodik, hogy mit miért csinál, és főleg, hogy ne terjesszen hülyeségeket a stílusról.

 

 

 

Nagyon köszönöm a beszélgetést! J

 

 

 

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

amosc@externet.hu

(Csoma, 2009.05.04 11:48)

Pont ez a lényeg, vagyis ennek kéne lenni a punkban, hogy attól, mert nem ért egyet ezzel vagy azzal, még nem kell a másik oldalra menni, bár Mo.-on ez a tendencia mindenben. Maradjon olyan a punk, amilyen a kezdetekben volt, hangos és szabad!!!!

luki0021@freemail.hu

(Luki, 2009.05.04 11:25)

Attól hogy valaki utálja a cigányokat még nem lesz náci, sajnos ezt sok ember nem tudja.
Sajnos a punkok közt nincs összetartás úgy mint nálatok. 2 oldal van és sajnos ez bajos is, mert koncerten is nem egyszer volt már rá példa.
Azok a punkok akik felveszik az áthúzott horogkeresztet, nem polgár pukkasztásból, hanem mert elítélek a náci elveket, de nem antifasiszták és attól még a cigókat utálhassák, csak nem értenek az eszmével egyet, meg szerintem a nácik balhézásaikból is elegük van.

amosc@externet.hu

(Csoma, 2009.05.04 11:10)

Vannak antifa punkok is, de általában náluk sem a politikai irány, hanem a tolerancia van előtérben. De vannak olyanok, akiknek csak a neonácikkal van bajuk. Ált. tényleg középen haladunk, de osztjuk mind2 oldalt, hisz nem lehet kijelenteni, hogy az egyik szent, a másik meg az ördög.
Volt osztálytársaddal teljesen egyetértek, Én sem állnék be soha sehova, még ha szimpatizálok is ezzel-azzal:)
Hát remélem segítettem valamit, üdv!

Re: amosc@externet.hu

(Stormtrooper, 2009.05.03 17:23)

Értem most már. Csak azt hittem, hogy vannak antifa punkok is. De akkor végül is, a punkok az arany középutat választják.
Sajnos igazad van, a cigány utálatot napjainkban már átlagosnak vehetjük...Reméljük ez változni fog(nem lesz kit utálni).
Viszont láttam már balos és jobbos punkokat egyaránt. És az igaz, hogy minden stílusban előfordulnak mindkét oldal szimpatizánsai. Egy volt osztálytársam is az, a múltkorában kerestem meg, hogy nem e lenne kedve csatlakozni hozzánk, de elutasította, mondván, hogy punk és ő szabad akar maradni, de attól függetlenül szimpatizál az eszméinkkel.
Érdekes dolgok ezek. :)
Köszönöm a válaszodat!
Szebb jövőt!

amosc@externet.hu

(Csoma, 2009.05.02 14:23)

Első kérdés: Mert tényleg csak botránykeltés céljából hordták, magát az eszmét a legtöbb elveti.
Második: Nincsenek szabályok, utálkozhat, mondjuk szerintem a cigányutálatot vehetjük átlagosnak :) Bár fura, hogy szélsőjobbos, de nekem punkban az is fura, ha valaki szélsőbalos. Vannak jobboldali punkbanák is pl. Exploited, de átlalában a punk nem húzódik egyik oldalhoz sem, pont ez a lényeg, mindent kritizál, nem konzervatív. De rockerben is van mindenféle, hát itt is. Torgyán meg...(cenzúra) :))

Kérdés

(Stormtrooper, 2009.05.02 00:07)

Üdv!

Két dolgot nem értek. A 70-es 80-as években a punkok botránykeltés céljából horogkeresztes dolgokat hordtak. Akkor most miért látok néhány punkon olyan horogkeresztes dolgokat, amiken át van húzva a svastika, jelezve, hogy tiltakoznak ellene? Botránykeltés céljából?

A másik, meg van egy punk ismerősöm hát már nem fiatal, 40 éves :)
Ő kifejezetten a szélső jobboldalhoz tartozik, radikális nézetekkel rendelkezik, homofób és nem szereti a cigányokat sem.
Viszont punk zenét hallgat, a hajában (középen egy csík, körbe kopasz...hmmm...most jöttem rá, hogy ez Torgyán ellentéte, mert neki meg középen kopasz, körbe meg haja van...érdekes...Torgyán ezek szerint antipunk:) )mindenféle színben pompázik, elég feltűnő látvány :) Akkor ő hivatalosan nem is punk vagy csak rossz útra tévedt egyes emberek szerint?

Köszönöm a válaszokat előre is.

Szebb jövőt!

luki0021@freemail.hu

(Luki, 2009.04.22 15:56)

Mintha az én fejemből olvasták volna. Csak én nem tudom ilyen jól megfogalmazni:)