Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beszélgetés Bedőcs Imrével,a Szkítia zenekar frontemberével.

2011.12.23

 Beszélgetés Bedőcs Imrével,a Szkítia zenekar frontemberével.              

                                                                          1306.jpg        

  Mikor alakultatok?

A Szkítia zenekar 2004-ben alakult, melyet kezdetben az azt megelőző időszakban Hete-Rock néven működő hard-rock zenekar tagjai alkottak. Majd az elsősorban a frontvonalt érintő változások után kialakult az első ismertebb felállása (Fiedler Károly, Kalcsó György, G. Szabó László, Pad Richárd, Hajas Marianna, Szepesi Richárd, Ráduly Levente, Pataki Mónika és Sztrebka Erika) 

         szkitia_hatter.jpg

 

Mit képviseltek?

Elsősorban a minőséget szeretnénk képviselni, mind zenében, mind a dalszövegekben. De természetesen ennek a zenekarnak is küldetése van, amihez minden körülmények között hűségesek maradunk. A Szkítia zenekar küldetése a gyökerekhez, hagyományainkhoz való kötődés, a magyar indentitástudat erősítése. Értve azt történelmi, gondolkodásbéli, költészeti, zenei értelemben egyaránt. A ma eszközeivel, széles korosztályt - különös tekintettel az ifjúságra – megszólítva szeretne a zenekar egy a „mainstream” vonalnál magasabb minőségű zenei és tartalmi élményt nyújtani.

 

Lemezek:

Eddig 3 nagylemezünk jelent meg:

 

Kétezer éves ének (2007 – Aranylemez),

 szkitia_ketezer_eves_enek.jpg

  Tiszta szívvel, úttalan utakon / Wass Albert emlékére (2008),

 szkitiawasscd.jpg

 Hajnaltűztánc (2010)

 2038.jpg

  

Ezen kívül a zenekar szerepelt számos kiadványon, többek közt a Reményadók (2009) és a Trianon'90 (2010) c. jótékony célokat szolgáló lemezeken.

 

A zenekar tagjai: ifj. Pallás Gyula – dob, Kalcsó György – basszusgitár, G.Szabó László – gitár, Pad Richárd – billentyűk, Dulai Zoltán – hegedű, Sztrebka Erika – ének, Bedőcs Imre – ének, valamint Török Tilla – hegedű, népi hangszerek, ének, Földi Veronika – vokál, Geier Ildikó – vokál.

                                    szkitia2011.jpg

Koncertek:

2011.12.29-én Szkítia Előszilveszter a budapesti Yes Pub-ban.

 Elérhetőségek:

szkitiarock.hu

facebook.com/szkitia

 
INTERJÚ

  

Honnan jött az ötlet hogy zenekart alakítsatok?

 2004-ben az akkor még hard-rock zenét játszó Hete-Rock formáció tagjai úgy döntöttek, belevágnak egy igazán izgalmas zenei kihívásba, a rockzene és a magyar népzene fúziójával létrejövő műfaj, a folk-rock művelésébe. Így jött létre a Szkítia. Az akkor már évtizedek óta működő – a műfajt hazánkban meghonosító – Kormorán zenekart, mind  az alapítók, mind a későbbi tagok szakmai etalonként tisztelték, így a zenekar újjászervezésében akaratlanul is az akkori – egyébként mai napig messze legjobb – Kormorán felállása szolgáltatott mintát.

 Milyen műfajba sorolnád a zenekart?

 A zenekart a folk-rock műfajba sorolom, bár ez a műfaj szégyenszemre hivatalosan nincs elismerve itthon, így rendre „világzene” kategóriába sorolnak minket, ami számomra és –  mint megtapasztaltam – annak hazai helytartói számára sem világosan definiálható. Miközben a magyar folk-rock zene műfajként való elismerése híján világzene kategóriába sorolnak minket, máskor egyesek épp oda nem valónak titulálnak, így néha már azért kell szakmai vitába szállnunk, hogy ha  bármely idegen kultúra népzenéjének fúziója bármely stílussal elegyítve belefér, a magyar népzene fúziója miért nem fér bele ebbe a kategóriába.

 Hová valósiak vagytok és hány évesek?

 Budapesten és környékén (Maglód, Gödöllő) élnek a zenekartagok. Az átlagéletkor egész pontosan 30 év, persze akad, aki ennél lényegesen érettebb, és akad, aki szemtelenül fiatal. Van aki a hétköznapokban is zenészként keresi kenyerét, de van, aki más szakmában is otthonosan mozog. A középvezetőtől az alkalmazotton keresztül az egyetemistáig minden „társadalmi csoport” képviselteti magát a csapatban, és a kérdésre visszatérve még pontosítanék, hisz Török Tilla – bár az év nagy részét itt tölti köztünk – állandó lakcíme még most is a délvidéki Ada településen található.

 Előző zenekarról pár szót.

 Körülbelül 1999-től számítható a rockénekesi / rockzenészi pályám kezdete. Testvéremmel, Zsoltival (gitár) közösen indultunk neki, az első pillantásra egyszerűnek tűnő útnak. Azt hittük, elég lesz megtanulni zenélni, énekelni, jó dalokat írni, jó csapatot összeszedni, és máris egyenes út vezet a sikerhez. Természetesen ez nem így történt, így aztán az Amphion névre keresztelt zenekarunk összesen 8 évig tartó hosszú, és nehéz időszaka végén úgy döntöttünk, nincs értelme a folytatásnak.

Ez után én nem is nagyon akartam zenekart. 2007-ben kipróbáltam magam a Társulat c. műsorban, ahol a középdöntőig jutottam, és sok nagyon értékes embert ismertem meg. Ennek kapcsán végül a Felvidéki Rockszínházban kötöttem ki, akiknek a mai napig nagyon hálás vagyok, hogy csonkaországiként teljesen befogadtak. 2007 végén – ennek a csapatnak köszönhetően – nagyon hamar a teltházas Körcsarnok színpadán találtam magam, egy Kormorán koncert kellős közepén. Majd 2008-2009-ben nagyszabású rockopera bemutatók egész sora következett, 2009 végén pedig a Kormorán: Tüzek előtt, tüzek után c. lemezén énekelhettem a címadó dalt. Időközben Nagy Laci (ex-Kormorán, Örökség) felkérését elfogadva az Empty Rooms – Gary Moore tribute zenekar énekese lettem, 2010. márciusától – immár legelsősorban – a Szkítia énekese vagyok.

 Közeli és távolabbi célok.

 Jelen pillanatban egy demó szinten majdnem kész lemezanyaggal a kezünkben próbáljuk végigmérni lehetőségeinket. Szeretnénk, ha a negyedik lemez, amely minden eddiginél kiforrottabb és egyben izgalmasabb zenealbum lesz, méltó módon kerülhetne forgalomba. Megfelelő reklámmal, és média visszhanggal. Ez nehéz küzdelem lesz, de nagyon sokan önzetlenül támogatnak minket ebben, ennek köszönhetően lesz többek közt egy nagyon komoly videoklipünk is Bán István (Unlimited Pictures) barátunk rendezésével. A közeljövő sokmindenre fog választ adni, hisz minden változik körülöttünk, így most még nehéz megválaszolni, kik lehetnek pl. adott esetben a médiapartnereink 2012-ben. Alapvetően áprilisra tervezzük a lemezmegjelenést, de ez még elég sok tényezőtől függ.

 Mit jelent nektek Trianon?

 Trianon először is egy jelzés. Ha körbenézünk a világban, visszatekintve évezredekre mindenhol gyűlölet, háborúk, birodalmak létrejötte és pusztulása található. Nemzetek, melyek beolvadtak, vagy egészen megsemmisültek... Tucatnyi forgatókönyv, mely alapján a történelem újra és újra ismétli önmagát. Ám arra, ami Magyarországgal Trianonban történt, nem találok példát. Trianon a Magyarok Golgotája, a magyarság krisztusi lényegének élő bizonyítéka. A mi feladatunk nem merül ki a nemzetünk ellen elkövetett bűnök, és bűnösök megnevezésében. Elsődleges feladatunk értelmezni, felfogni, hogy mi lehet Isten célja velünk, miért lettünk nemzetként keresztre feszítve. Én úgy gondolom, hogy megérteni csak akkor fogjuk egészen, ha előbb szorosan megfogjuk egymás kezét, s nem a rivalizálás, az egyéni érdek, hanem végre a magyar közösség kerül a középpontba. Bár gyönyörűen látszik, hogy – ha lassan is, de – ebbe az irányba haladunk, sajnos a politikai színtéren, a rendszer természetéből fakadóan a Kárpát-Medence bármely pontján lesújtó a helyzet. De persze ez bármelyik pillanatban változhat, s akkor az alapján dől el a sorsunk, hogy mi magunknak mennyire sikerült visszatalálnunk közös értékeinkhez.

 

Végezetül ezen gondolatokkal zárva szeretnék Áldott Karácsonyt kívánni Neked, a stábnak, és minden kedves olvasónak!

 

Bedőcs Imre

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.