Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatkozik a megújult Palmetta zenekar!

2012.06.14

 Bemutatkozik a megújult Palmetta zenekar!

Interjú Kima Norberttel.

 

 

534214_382502201780007_1375657236_n.jpg

 

Szerkesztő: Kérlek pár szóban mutasd be a zenekart!

Kima Norbert: 

Kezdjük az énekesekkel! Három gyönyörű hangú népdalénekesnőnk van.

János Hajnalka, csíkszeredai származású, de már több, mint 20 éve Gyulán él, a békéscsabai Bartók Béla zeneművészeti iskola népi ének és néptánc tanára. Zenei ízlése munkájából is adódóan az autentikus népzene, de szeret sok egyéb könnyűzenei műfajt is.

Nemhiába lett a Palmetta zenekar tagja is. A Békés Banda oszlopos tagja már 25 éve.

Klapka Ágnes gyulai származású, de jelenleg a nyíregyházi Művészeti Főiskola végzős hallgatója. Ági zenei érdeklődése széles skálán mozog, sokféle jó zenét hallgat.  

Végül, de nem utolsósorban bemutatnám a Palmetta zenekar új énekesnőjét, Lener Veronikát, aki fél éve csatlakozott a zenekarhoz, de az új videoklipen már ő is látható és hallható. Ő Égető Emese helyett érkezett közénk. Vera Hajdú-Bihar megyei lány, Komádiból való, de a békéscsabai Bartók Béla zeneművészeti iskola végzős tanulója néptánc szakon, és Hajni népi énekes magántanítványa.

Mindegyik lány Hajni tanítványa volt és ezáltal kerültek a Palmettába.

Vera zenei ízléséről nem sokat tudunk még, hiszen most ismerkedünk egymással, de annyi bizonyos, hogy a népzene iránti érdeklődése meghatározó.

Vera kiváló énektehetsége mellett profi néptáncos is!

János Hajnalka

János Hajnalka

Lener Veronika

Lener Veronika

Klapka Ágnes

Klapka Ágnes

 Bemutatnám a zenészeket:

Az elmúlt félévben jelentős tagcseréken vagyunk túl.

Ennek eredményeként mutattam már be Verát is. A zenészfronton is történtek változások.

Menjünk sorba:

Az új szólógitárosunk Rigó Tamás, aki egy igazán rutinos gitáros, s megfordult már Magyarország nagyon sok zenekarában, kicsikben – nagyokban egyaránt. A teljesség igénye nélkül néhány ezek közül: Bikini, Belga, Somló Tamás, Póka Angéla, MZ/X, stb…

Nagyon örülünk, hogy a Palmetta sorait erősíti. Az ő civil foglalkozása is a zene volt mindig, illetve más, zenéhez köthető tevékenységei voltak, vannak. Hangtechnikus, hangszerjavító, hangszerboltokban is dolgozott (Budapest, Békéscsaba). Tamás Mezőberényi származású, de Budapesten élt több, mint tíz évig zenei pályája miatt. Három éve ismét Mezőberényben él, ezért is került a látószögembe, mint a Palmetta új gitárosa.

 Basszusgitárosunk Laczik Fecó, akit már sokan ismerhetnek más zenekarokból is. Pl: Akcióegység, Dr. Skinheads, stb… Ma pedig tagja a Beatricének és a Palmettának.

Ő is hangszerének kiváló művelője. Főállásban zenész. Széles skálán mozgó zenei stílusban mozog. Hatvani származású, családjával Hatvan mellett egy kisfaluban, Heréden él.

 Vida Bálint szintén basszusgitáros a Palmettában, Fecót helyettesíti, amikor Beatrice és Palmetta koncertdátumok ütköznek, és ezáltal kivitelezhetetlen Fecó részvétele a koncerten.

Bálint 21 éves, nagyon tehetséges, lelkes fiatal, aki szereti, amit csinál.

Ő még tanul, könyvelő lesz, ha jól tudom. Őt még koránál fogva sem hallhattuk más formációkban, de az utóbbi években megfordult már pár, lelkes amatőr produkcióban, több-kevesebb sikerrel. Mai napig van a Palmetta mellett más zenei projektje is. Zenei ízlését tekintve szinte mindenevőnek mondható, persze az egészséges és minőségi határokon belül.

Végül jómagam: Kima Norbert vagyok, a zenekar alapítója, vezetője és dobosa, aki életre hívtam ezt a formációt is. Engem is ismerhet már a nagyérdemű, főként a nemzeti zenét kedvelők táborában, ugyanis a Palmetta zenekar mellett a Titkolt Ellenállás alapítója, vezetője, dobosa vagyok 1993. óta. Megfordultam már jónéhány más formációban is:

Scourge of God, B.A.D.P., Betrunken Onkelz. Zenei stílus tekintetében nekem is széles körű az érdeklődésem, de nálam meghatározó a kemény rock, metál, a sok egyéb más jó zene mellett. Mezőberényi származású vagyok, de már 25 éve Békésen élek. 

Kima Norbert

Kima Norbert
dobok

Laczik Fecó

Laczik Fecó
basszusgitár

Rigó Tamás

Rigó Tamás
szólógitár

Vida Bálint

Vida Bálint
kisegítő basszusgitár

Szerk.: Milyen lemezekkel büszkélkedhet a zenekar?

K.N.: Első, multimédiás nagylemezünk 2009. novemberében Hagyomány címmel jelent meg, ami rögtön nagy sikert aratott, várakozásunkat is felülmúlta a lemez iránti érdeklődés, amit ezúton is meg szeretnénk köszönni! Ezzel egyidőben jelent meg első hivatalos videoklipünk is, az Indulj el egy úton… kezdetű magyar  népdal feldolgozása.  Ez szintén hatalmas sikernek örvendett, és néhány országos televízióban is látható volt.

 

Két évre rá, elkészítettük második nagylemezünket, Merengő címmel, ami egy 13 dalt tartalmazó alkotás, melyhez párosul egy nagyon színvonalas DVD is, amin egy nagyszabású koncertünk egésze látható és más extrák is találhatók a korongon. Ez egy dupla kiadvány volt, ami 2011. áprilisában jelent meg és országos terjesztésben, több mint 250 üzletben megvásárolható elődjével együtt. Ez a lemez is osztatlan sikert aratott, nagyon meg vagyunk vele elégedve.

 

palmetta_hagyomany.jpgpalmetta_merengo.jpg

 

 Szerk.: 2012-től hogy alakult a zenekar sorsa? Mesélnétek a klippforgatásról is?

K.N.:  2012. februárját egy új videoklip forgatásával indítottuk a békéscsabai Jókai Színház  Vigadó termében. A színház és a zenekar között egy nagyon jó munkakapcsolat van kialakulóban, Fekete Péter, a Jókai igazgatója örömmel vállal velünk közösséget. Ez a kapcsolat főoperatőrünk, Vámos Zoltán által alakult ki, aki a színház vezető operatőre és tanára. Velünk már a csapat megalakulása óta dolgozik együtt és az ő keze munkája az eddig megjelent összes képi anyagunk. A klipre rátérve, aki látta ez eddigi klipjeinket tudja, hogy ezzel az új videóval egy teljesen más képi és hangulatbéli hatást mutatunk be. Ez is volt a terv, mely az eddigi visszajelzések alapján elérte célját.  

Most folynak a tárgyalások az országos televíziókkal is a sugárzásról és interjúkról. Mindenki kövesse figyelemmel honlapunk és facebook oldalunk hírek rovatát, amelyben közzétesszük majd a műsorok pontos időpontjait.

 A forgatás 2 nap alatt zajlott le, egy napot vett igénybe a zenekari felvételek elkészítése, majd egy külön napon volt a kültéri fogatás a Jókai Színház színészeivel, akik egy szerelmes párt alakítanak a klipben. A jeleneteket 4 kameraállásból rögzítettük  HD minőségben, így a forgatási napon rengeteg hasznos anyag készült. A vágás volt az igazán nagy munka, mire ebből a rengeteg rendelkezésünkre álló nyersanyagból ki lettek válogatva a 4:30 idejű kliphez való kockák! Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy a vezető operatőrünk elmondása szerint, kb. 4 teljesen különböző klipet lehetne összevágni a leforgatott anyagmennyiségből!

 

A klip premierjére, hivatalos megjelenésére egy sajtónyilvános bemutatón került sor  2012. május 23-án, szerdán délután 14 órai kezdettel. A békéscsabai Ibsen Ház Jókai Szalonjában a rendezvény házigazdája és megnyitója Fekete Péter igazgató úr volt, majd a vezető operatőr, Vámos Zoltán, végül én, mint a zenekar vezetője nyilatkoztunk a szakmai részről.     

A premiert nagy érdeklődés övezte a sajtó és a közönség részéről egyaránt. Reméljük, hogy sokak tetszését elnyeri a videoklip és további új rajongókat is szerzünk általa!

 

Szerk.: Mutasd be a táncosokat! 

K.N.: Hivatalosan 3 pár néptáncosunk van + 1 pár, akik úgymond a póttáncosok szerepét töltik be, ha valakinek halaszthatatlan dolga akadna a koncert napján. Táncosaink zöme már 6 éves kora óta néptáncol és a békési néptáncegyüttessel kiemelkedő hazai és külföldi sikereket értek el. Az egyik táncos lányt kértem fel arra, hogy belátása szerint állítsa össze a Palmetta leendő néptáncosait. Név szerint: Mucsi Katalin és Gellén Péter, Földesi Réka és Toldi Zoltán, Buzder Brigitta és Bátori Sándor, Vida Krisztina és Okányi Mihány.

A népdalok a történelmi Nagymagyarország területéről vannak összeválogatva, a tánc koreográfiát a népdal tájegységének megfelelően állítják össze, a lányok viselete szintén a tájegységnek megfelelő.

A tánc nagyon fontos szerepet tölt be a Palmettában, a színpadképünk is eltérő az átlagos zenekarokétól.

A táncosaink mind tanulnak még, 1-2 kivétellel, vannak, akik már kikerültek a nagybetűsbe, és dolgoznak, szinte mindegyikük békési.

Földesi Réka

Földesi Réka

Bátori Sándor

Bátori Sándor

Mucsi Katalin

Mucsi Katalin


Gellén Péter

Gellén Péter

 

Buzder Brigitta

Buzder Brigitta

Okányi Mihály

Okányi Mihály

Vida Krisztina

Vida Krisztina

Toldi Zoltán

Toldi Zoltán

Szerk.: Mi a zenekar közeli illetve távoli célja? 

K.N.: A zenekar közeli és távoli céljai, hogy minél több helyre eljussunk és kiemelkedő szinten  tudjuk szórakoztatni a nagyérdeműt. Most kezdtük a Palmetta akusztikus műsorát összeállítani, amelynek lényege, hogy kisebb klubokban is tudjunk fellépéseket vállalni igény szerint, melynek ezév szeptemberétől tudunk eleget tenni. 

Jövőre szeretnénk a harmadik nagylemezünket elkészíteni és megjelentetni…

Tervek vannak és szép sorban meg is valósítjuk őket! A Palmetta csapata ezerrel dolgozik, hogy mindig tudjunk valami újat adni!

Szerk.: Koncertek 

K.N.: Koncert meghívásunk Hál’Istennel sok van és mostanság külföldről is megélénkült az érdekődés a csapat iránt. Remélünk kifelé is tudunk nyitni, főként a kint élő magyar közösségekhez szeretnénk eljutni, hogy ezzel is könnyítsünk az idegen kultúrába csöppent hazánk gyermekén és vigyünk a mindennapjaikba egy kis hazai ízt! 

Szerk.: Köszönjük szépen az interjút és ezúton kívánunk sok sikert a zenekarnak!

K.N.: Köszönjük a megkeresést, az interjút, további sok sikert kívánunk a portálok sikeres működtetéséhez és köszönjük mindenkinek, aki támogatja a hozzánk hasonló kezdeményezéseket! Isten áldjon mindenkit!  

 Kima Norbert, Palmetta zenekar

www.palmettazenekar.hu

http://www.facebook.com/palmettazenekar

info@palmettazenekar.hu

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.