Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aradi Lajossal beszélgettem

2010.04.04
 

Tényleg vannak piramisok Magyarországon?
 
Hihetnénk, hogy a történészek már mindent leírtak a magyar történelem korszakairól, a régészek már mindent felkutattak hazánk földjében. Messze nincs így, hiszen minden újabb lelettel újabb kérdések merülnek fel, amelyekre válaszokat várnánk. Aradi Lajos Pilis-kutató egy ilyen kérdés nyomában indult el több mint tíz éve.
 
 
Mi ez a Pilis-rejtély, amiről az előadásai szólnak?
 
 
Aradi Lajos: Röviden lehetetlen összefoglalni, annyira szerteágazóvá vált a kutatás 10 év alatt. Még 1998-ban sikerült észrevenni egy izgalmas azonosságot a Pilis hegyei és az egyiptomi, Gizai piramisok között, amely az elhelyezkedésük, egymáshoz való viszonyukban jelenik meg. A piramisok esetében, még valamikor az 1990-es évek elején, egy kutató rájött, hogy az egyik csillagkép mintájára készültek. Ezt az elvet sikerült itt a Pilis közepén is felfedeznem. Ebből született az elmélet, amely azóta már kiegészült furcsa, rejtélyes rajzolatokkal, amelyek a tájban helyezkednek el, és nagy magasságból, még pontosabban csak a térképeken látszódnak. Olyan formák, alakok – ember és állatalakzatok – amiket nem lehet a véletlennek betudni. Főleg azért nem, mert mindegyik összefüggésben áll egymással és egy teljes mitologikus keretet adnak. Azért különleges, hogy ezek itt jelennek meg, mert a középkor, főleg az Árpádkor idején, a Pilis családi, királyi oszthatatlan birtoknak számított. Ők vigyázták ezeket a titkokat.
 
 
 Nem lehet könnyű átlátni a különböző történelmi korszakokat és azokat összefüggéseikben is értelmezni. Történész, régész, néprajzkutató is egy személyben?
 
Aradi Lajos: Nem vagyok egyik sem, bármily meglepő a kutatásaim tükrében. Újságíró, szerkesztő vagyok. Olyan, akit gyerekkora óta érdekelt a történelem, és már korán feltűnt, ha ellentmondások voltak egy-egy történelmi munkában. Végig mentem minden lépcsőfokon, a misztikus ókori kultúrák csodálatától kezdve eljutva a középkori magyar történelemig. A rejtélyek, a misztikum vizsgálata és a magyaráztok keresése velem született indítatás. Ma már úgy mondanám, hogy hívás, elhívás eredménye, hogy ide eljutottam. Egy olyan időszakban „kellett” elkezdenem a Pilissel foglalkozni és megtalálnom, amit sikerült, amikor az emberek idehaza kinyíltak a történelmük felé, megérezve, hogy sok mindent nem úgy tanítanak nekünk, mint, ahogy az valóban történhetett a régmúltban.
 
 
 
 
 A tudományos történelemkutatás miként viszonyul ezekhez az elméletekhez?
 
Aradi Lajos: Egyelőre sehogy, fantazmagóriának tartja az ilyen irányú kutatásokat. De reménykedünk, hogy az idő minket fog igazolni, hiszen nagyon sokan foglalkoznak hasonló témákkal, olyanok is, akik a kézzelfogható bizonyítékokat is keresik a környéken, mint ahogy ezt tette annak idején Sashegyi Sándor is itt Pomáz vidékén.
 
 
 Mi tehet, akit jobban érdekel ez a téma? Hogyan ismerkedhet meg a Pilis-rejtéllyel?
 
Aradi Lajos: Jelenleg az erről szóló könyvet még csak írom, de nagyon sok előadást tartok szerte az országban, itt a Dunakanyarban is és az ezekről készült dvd-ket az előadásokon meg lehet vásárolni. A könyv jó esetben 2010 végére elkészülhet.
 
 További sok sikert kívánok a munkájához! Köszönöm a beszélgetést! 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

forraig@exnet.eu

(Forrai Gabi, 2013.09.27 21:36)

Aradi Lajos egy szélhámos. Ennek új bizonyítéka született ma. Az "Újszínházi beszélgetések sorozatban" 2013. október 14. hétfőre, Bubik István Stúdióban 19 órára Aradi Lajos VITAESTRE hívta meg a MAGYAR PÁLOS RENDET. A téma a pálosok eredete, történelme lett volna, különös tekintettel Mátyás király legendáival összefüggésben. A Rend a kihívást elfogadta, és a vitaestre egy egyetemi tanárt delegált. ARADI LAJOS erre a mai napon (2013. 09. 27.) VISSZALÉPETT. Valószínűleg arra számított, hogy a Rend nem reagál, vagy talán arra, hogy nem kap erős ellenfelet. Mindenesetre A VITÁT ARADI NEM VÁLLALJA. Egyébként nem ez az első eset, hogy Aradi-féle szélhámosok (mint pl. Szántai Lajos) nem vállalnak nyilvános vitát. Ja, és a Rend filmen is rögzítette volna a vitát, amit előzőleg engedélyeztek, de a mai napon, ki tudja miért, azt is letiltották...