Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A magyar nyelv csodálatos! Használjuk helyesen!

2009.08.20

 

 

Tudtad-e, hogy nyelvünk ősiségét egy angol nyelvész és irodalmár, Sir John Bowring, aki sok nyelv mellett magyarul is beszélt, emígyen jellemzett az 1830-ban megjelent "Poetry of Magyar" című verses kötetének előszavában: "A magyar nyelv messze magasan áll, magában. Egészen sajátos módon fejlődött, és szerkezetének kialakulása olyan időkre nyúlik vissza, amikor a legtöbb európai nyelv még nem is létezett. Önmagában, következetesen és szilárdan fejlődött nyelv, amelyben logika van, sőt matézis, erő, a hangzatok minden hajlékonyságával és alakíthatóságával.E nyelv a nemzeti önállóság, a szellemi függetlenség legrégibb és legfényesebb emléke... A magyar nyelv eredetisége még ennél is csodálatosabb tünemény! Aki megfejti, isteni titkot boncolgat, annak is az első tételét: ..."?

Tudtad-e, hogy a magyar nyelv tömörítő hatása szinte egyedülálló? Hogy hihetetlenül gazdag, képalkotó képessége van szavainknak, hogy "tárgyas ragozásával, harminchat mozzanatos, negyvenhat gyakorító, sok-sok kezdő, müveltető, ható igékkel, főleg pedig igekötőink előre és hátravetésivel, amivel a cselekvés és az idő boszorkányos árnyalatait és mozzanatait jelölhetjük. Ilyen bravúrra a világ egyetlen más nyelve nem képes!"

Példa a "néz" ige módozataira: néz, nézeget, nézelődik, nézőben, nézve, nézvést, nézetlen, nézhetetlen, néztében, nézetében, stb.

Tudtad-e, hogy míg a nagy nyugati világnyelvek legjobb esetben is csak 7 magánhangzót ismernek (az olasz például csak 5-t), addig a magyar nyelv 14 magánhangzót ismer és használ: a-á, e-é, i-í, o-ó, ö-ő, u-ú, ü-ű?

Tudtad-e, hogy a nyelvek összehasonlításában mint a legdallamosabb az első helyen álló olasz és a második helyen álló görög után a magyar következik? Ezt nem kisebb nyelvtudós, mint Giuseppe Mezzofanti bíboros állította (1774-1849), aki 58 nyelven írt és 103 nyelven beszélt. Ő maga mondotta, Ludwig August Frankl költőnek: "Tudja, melyik nyelvet tartom az olasz és görög után minden más nyelv előtt leginkább dallamosnak és a verselés szempontjából a leginkább fejlődésre képesnek? A magyart. Ügyeljen, mert egy feltündöklő költői lángész még igazolni fogja nézetemet. A magyarok, úgy látszik, még nem is tudják, micsoda kincs lakozik nyelvükben..."

 

 

Érdemes alátámasztásul elolvasni Barabási László: "Magyarul gondolkodni" című könyvét, amelynek rögtön az elején a fentiekre vonatkozó kutatásokról van szó.

Eszerint különböző korok és országok nyelvészei, történészei jutottak ugyanarra a következtetésre. Az alap tézis, hogy egy nyelv volt és egy nemzet (a Biblia is ezt tudatosítja).

A Szovjetúnióban élő- Maár nevű kutató szerint egy ősnyelv, egy szótagnyelv volt, amelyet aztán különböző irányokba fejlesztettek. Ez a nyelvelmélet azt állította, hogy a világ összes nyelve egy szócsomagból alakult ki. Maár az orosz nyelvből indult ki, de egy olyan ősnép létét sikerült igazolni, amelyhez képest az orosz egy totyis gyereknek felel meg, ezért ,na meg a bibliai kapcsolódás miatt sztalin elvtárs lomtárba dobatta és a kutatások nagy részét megsemmisítették.

De sebaj, 1952-ben Morris Swadesh útnak indított egy nyelvelméletet, a glottokronológiát, amely egy 100-200 szavas listára alapozta feltevéseit, amely olyan szavakat tartalmazott,amelyek különösen ellenálltak a változásnak. Összevetették a nyelveket, hány "listás szó" volt bennük. (Maár féle nyelvelmélet nyugati felfedezése!). Ma már számítógéppel kutatnak, és mindenki a magyar nyelvben fedezi fel a legősibb szókészlet döntő meglétét!!!

 

Forrás, kedves testvéroldalunk: http://www.temesvarigabi.eoldal.hu/cikkek/magyar_-taltos_-rovas_-osi-hit/draga-kincsunk---a-magyar-nyelv

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.