Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Intrejú Eszes Tamással a Kék Sárkányok Kempo Szövetség megalapítójával

2010.05.05

Kép 

Intrejú Eszes Tamással a Kék Sárkányok Kempo Szövetség megalapítójával
Elsőként mikor és milyen körülmények között került kapcsolatba a harcművészettel?
 

Már pontosan nem emlékszem, ha minden igaz, akkor 1978 év vége környékén mentem le kíváncsiságból Szolnokon, az ottani Kereskedelmi főiskolában tartott edzésekre, Shihan Furkó Kálmán mesterhez. Az ejtőernyős edzések után volt és láttam a karatésokat, hogy milyen jól csinálják. Megtetszett az egész.
 

Úgy tudom több sportágat is űzött. Felsorolná őket?
 

Mint írtam, az első 1978-ban a kyokushinkai karate, majd PKD, utcaharc és ha nem jártam konkrét klubba, mint tag, akkor valahol megtalálható voltam valamilyen teremben a barátaimnál, ismerőseimnél edzeni, vagy otthon edzettem folyamatosan.
 

Nyilatkozzon Kempo Szövetsége létrejöttének hátteréről! 


Néhány évvel ezelőtt az akkori barátaim, ismerős srácok felkértek, hogy tanítsam őket a harcművészetre, mert szívesen tanulnának tőlem. Sokat gondolkoztam és mérlegeltem, míg úgy döntöttem, hogy belekezdek az oktatásba. Nehéz elkezdeni, mert rengeteg a buktató, amíg az ösvényt kitapossa az ember. El sem hittem volna, hogy mennyi akadály gördül elém, amíg minden sínen lesz. Szóval, egy régi cimbora bemutatott egy volt légiós srácnak, aki kempo karate edző volt és így kerültem magával a sportággal kapcsolatba. Beszélgettünk vele és mondta, hogy menjek le, nézzem meg az edzéseit, hogy mi is ez, mert többet tudok meg, mint egy szimpla beszélgetésből. Engedtem a kíváncsiságnak és a kérésnek. Na, szerelem is lett első látásra. Lejárogattam hozzá és a srácoknak, akik kérték, hogy tanítsam őket meg, mondtam, hogy akkor tanítom, de kempo-t.  Az edző srác segítségével elkezdtem az oktatást, persze párhuzamosan heti 2 alkalommal ott voltam és tanultam a kempo azon részét, amivel nem voltam tisztában. Nagyjából ezek az előzmények, amik a szövetség létrehozását megelőzték.


Miért érezte fontosnak saját szövetség alapítását? 


Miután hivatalosan is megalakult a cégbíróság által bejegyzett szövetség, ami igazából csak egy klubnak indult, de mint szövetség sokkal több joggal és lehetőséggel van felruházva, ezért lett szövetség. Ha pedig már szövetség lett, akkor illő volt egy saját vizsgarendszert kidolgozni és az övszinteket-színeket is meghatározni. Dolgoztam rajta nem keveset, éjt nappallá téve, mire egy igazi kempo-s vizsgaanyagot össze tudtam hozni. Felhasználtam a magyar kempo, a zen-bu-kan kempo és a nihon kempo vizsgaanyagait is, és a háromból, valamint a saját ötleteimből állítottam össze. Azóta ezt használjuk 12 kyus vizsgarendszerben. A vizsgaanyagon egy kicsit most változtatnom kell, mert tíz kyuról átálltunk 12 kyura. Ez az a munka, ami most előttem áll. Egyébként ez a gyerekek miatt lett megváltoztatva, mert így több lehetőségük van az öv vizsgákra, nincsenek annyira lekorlátozva. 
 


Milyen eredményekkel büszkélkedhetnek tanítványai? 


Ehhez a kérdéshez elő kell vennem a súgót:) meg is van, de ha nem gond, akkor az összesítést mondanám el. Eddig megszerzett érmeink száma az elmúlt 3 évben: 90 arany, 99 ezüst 53, bronz. Összesen: 242. Ebből több Európa bajnoki arany, ezüst és bronz, valamint elég sok a nemzetközi arany, ezüst és bronz is. A többit mind országos versenyeken nyerték el. Háromszoros kupagyőztes a csapat, két második, egy harmadik és két negyedik helyünk is van csapatbajnokságban. Eddig bármilyen versenyre mentünk, a dobogón ott álltak a srácaim. Egyébként a honlapunkon részletesen beszámoltunk az eredményeinkről, ott, ha valaki tájékozódni akar, bármikor megteheti. 
 


Ha jól tudom a kislánya is kempozik. Milyen eredményességgel? 


Igen jók az információk, valóban lejár az edzésekre. Ő januárban töltötte a nyolcadik évét és a kék övnél tart. Most egyelőre stop van neki, mert bele kell érnie az övbe. Valójában már a lila övet kellene viselnie, mert az idő, amióta kempozik, már régen megértett rá, de a kora még szerintem nem. A Zsuzsika magyar bajnok, többszörös országos bajnok, vannak második és egy harmadik helyezése is. Szereti a sportot és ez a lényeg.


Milyen az apa-leány, mester-tanítvány viszony a kislányával? Ez két különválasztható dolog, avagy ugyanazon érem különböző oldala? 


Ez érdekes kérdés, mert az edzőteremben nem az apa vagyok, hanem egy karate edző, de minden tanítványomnak egy kicsit az apja is, legyen az gyermek, vagy felnőtt. Szeretem a srácokat, persze nem a linkeket, mert azokat inkább elküldöm és több idő marad a tisztességesen lejáró srácokra. A kinti problémákat, a családot és egyéb dolgokat, ami nem a karatéhoz tartozik, nem szabad bevinni az edzésekre. Aki ezt nem tudja betartani, nem is jó edző. Én igyekszem ezt minden esetben betartani és betartatni.

Ha most a kempot kéne ajánlania nekem, miért tenné, mivel jobb választás a többi harcművészetnél? Próbáljon meggyőzni, kvázi motiváljon a kempo űzésére. 

Vártam már ezt a kérdést és a válaszom egyszerű. Le kell jönni megnézni egy edzést és a szerelem első látásra biztos, hogy működni fog. Ha pedig nem, akkor elmondom. Minden küzdősport egy bizonyos stílus. A kempo-ban mind benne van. Judo, birkózás, klasszikus karate, kyokushinkai karate, kick box, önvédelem, a ma oly divatos és sokak által kedvelt MMA, vagy más néven ketrecharc, a fegyverekkel való bánás, tanulás és a különböző formagyakorlatok. Azt hiszem mindent leírtam, ami benne van a kempo-ban és ezért a legjobb, legösszetettebb küzdősport, ami ma létezik. 

Miben látja az ön edzésmódszerének, sikerességének a titkát? 


Erre csak annyit tudok válaszolni, hogy én nem a 3-4000 Ft-t látom a sorba állni, hanem a srácot, akinek neve van. Továbbá a kőkemény munkát, erőnlétet és szorgalmas edzésre való járást. Aki lejár rendesen az edzéseimre, mindből bajnokot csinálok. Van olyan srácom, aki vigyázban sem tudott állni 14 éves létére és a testnevelő tanárok, valamint a szülei is óriási változást vettek rajta észre. Nem kell szégyellni az edzőnek, ha ki van kopva a nadrágja térde. Be kell tartani azt, amit mondok és akkor sikeresek a gyerekek, felnőttek. Rend a lelke mindennek és a fegyelmezettség is igen fontos. Ha játszani kell, akkor játszunk, de ez nem mehet az edzés, a felkészülés rovására. Mindennek meg van a maga ideje és helye.


Mit gondol, valóban kihalófélben a harcművészet Magyarországon és úgy általában Nyugaton? 


Sajnálatos módon igen. Ezt nem csak a számítógép előtt ellustuló fiatalságnak és gyerekeknek, hanem a fene nagy liberalizmusnak is köszönhetjük. Ma már nem érzik annyira fontosnak a felnövő generációk, hogy megmutassák a világnak, hogy ők a bajnokok. Elnézegetik a filmeket és meg vannak elégedve a látottakkal. Nincsenek úgy nevelve, hogy szeressék csinálni is a sportot. Kevés azon rétegek összessége, akik meg is maradnak a küzdősportok világában. Persze sokan kipróbálják, de miután itt kemény fizikai megterhelések, fegyelem és rendszer van, bizony hamar bele is unnak. Én megpróbálom a hagyományos japán tradíciót betartatni és ez sokaknak már nem teszik. Hiába, a mai fiatalság egyre jobban irtózik a fizikai megmérettetéstől. Remélem, még ebben az életemben eljön egy olyan időszak, amikor rádöbbennek az emberek a sport lényegére. Végezetül pedig üzenem, hogy bátran menjenek le a karate termekbe, mert ott csak tisztességet, fegyelmet és küzdeni akarást lehet tanulni az igazán jó edzőktől. Elérhetőségünk pedig www.bluedragons.eoldal.hu, nézzenek be hozzánk, ha máshol nem a weboldalunkon, hátha kedvet kapnak a kempo kipróbálásához. 


Köszönöm a lehetőséget! Viszont látásra!

Kép
Eszes Tamás

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.