Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú a Léleklánc Állatvédő Alapítvány egyik tagjával!

2012.06.22

A Léleklánc Állatvédő Alapítvány egyik tagját faggattam munkájáról és a szervezet tevékenységéről. Olvassátok el! Ajánlom mindenkinek! 

 

 Szerkesztő: Mit csinál a LÉLEKLÁNC ÁLLATVÉDŐ ALAPÍTVÁNY?

Heni Szurikáta: Az alapítványunk célja, minél több kutyust megmenteni sintértelepekről, utcáról, rossz tartási körülményekből.


Szerkesztő: Miért jött létre az alapítvány?

Heni Szurikáta: Nagyon szeretnénk egy menhelyet létrehozni,
 ahol a sok megmentett állatkát el tudjuk helyezni. A kutyusokat
 oltva, chipezve adjuk örökbe, egészségesen, legtöbb esetben már ivartalanítva, de mindenképp ivartalanítási kötelezettséggel. http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gifAzaz egy kutyus mentése, kezelése betegség esetén, oltása stb. több 10 ezer forintba kerülhet. Ezekhez pedig támogatásra van szükségünk.


Szerkesztő: Ország mely területein működtök?

Heni Szurikáta: A székhelyünk Őrbottyánban van, de ez igazából nem határoz meg semmit. Mentettünk már Salgótarjánból, Zalaegerszegről és sok más városból is.


Szerkesztő: Hányan vagytok?

Heni Szurikáta: Az alapítványnak van egy alapítója és három kurátora. A mentésekben ketten veszünk részt, mivel nincs menhelyünk és ideiglenesen helyezzük el a kutyusokat, bőven elegek vagyunk.


    

Szerkesztő: Munkátok során sok rossz helyzetű kutyust láttatok. Mégis kb. melyik helyzet volt a legelborzasztóbb?

 

Heni Szurikáta: Nagyon sok szívszorító helyzetben lévő állatot láttunk már. Nehéz kiemelni egyet, de azt hiszem az volt a legrosszabb, amikor azt a kutyust hoztuk el erőszakos gazdájától, akit gyakran vasvillával és ásóval vertek. Nagyon rossz állapotban volt fizikailag és lelkileg is. Szegényt meg is kellett műteni. Felépülése után szerencsére új gazdija lett, így új életet kezdhetett.
Sok kutyuson sajnos nem tudunk segíteni. Van egy család Sóskúton. Rosszul állnak anyagilag, messze vannak, kutyáikat láncon tartják, sosincsenek elengedve. Több hasonló eset miatt kellene utaznunk, de ezt az anyagiak miatt nem tudjuk megtenni.

 

 Szerkesztő: Tudnál mondani 1-2 példát, ahol szükség volt rátok?


Heni Szurikáta: A képen látható foxit a saját családja adta le az Illatos úton. Karanténidő után azonnal kihoztuk, hogy ismét családi környezetben lehessen.

 

1f.jpg

 

Ezt a kutyust a debreceni menhelyről hoztuk ki. Nagyon rossz bőrben volt. A második képen láthatjuk, hogy milyen állapotban adtuk gazdához.

f2.jpg

 

 

 f3.jpg

Ő az egyik sóskúti kutyus, akiről már beszéltünk.

 

f4.jpg

 

Ezt a kutyust rossz körülmények miatt koboztuk el egy háztól:

 

f5.jpg

 

 

Ő itt Dia. Éheztették, csak láncon tartották. Mostmár sokkal jobb állapotban van, új gazdát keres.  

 f6.jpg

 

 

 

Szerkesztő: Egy átlagember, hogyan segíthetné a munkátokat a felelős állattartáson kívül?

 

Heni Szurikáta: Akár havi párszáz forint is segítség, de szoktunk gyűjteni, mindent, ami a kutyusoknak, cicáknak segítség lehet.

Pl.: Szívesen fogadunk tápot, eledelt. Augmentint, Betadinet a műtött kutyusokhoz. Tiszta törölközőket, lepedőket, szintén a műtött kutyusokhoz. De sajnos sokszor dohos, koszos rongyokat is kapunk, amikkel már nem lehet mit kezdeni. http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gifTélen jól jönnek a takarók, szőnyegek is! Hasznos lehet még feleslegessé vált kutyaház, nyakörv, póráz...

Ezek arra kellenek, hogy szegényebb embereknél is normális körülményt tudjunk teremteni a kutyusoknak. Van, hogy lánc van a kutyus nyakában, amit így le tudnánk cserélni rendes nyakörvre. Exspot is nagy segítség, bolha, kullancs ellen, féreghajtó tabletták...

 

 

Szerkesztő: Hol lehet elérni titeket?

 

Heni Szurikáta: Például facebookon:

http://www.facebook.com/pages/L%C3%A9lekl%C3%A1nc-%C3%81llatv%C3%A9d%C5%91-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/247631541991002
Ez az alapítványunk oldala. Sajnos kevés időnk van szépítgetni, de itt bárki elér minket. Vannak fent gazdikereső állatok, akiket be lehet fogadni.
Székhelyünk: 2162 Őrbottyán Ősz u. 11.

 Telefonunk:  20 520 01 10  vagy 20 520 08 88
Számlaszámunk : Erste Bank Zrt. 11600006-00000000-56968235

 

Szerkesztő: Mit üzentek az olvasóknak?  

 

Heni Szurikáta: Nagyon szeretnénk kérni a lakosságot, hogy segítsék az állatvédők munkáját azzal, hogy ivartalanítják a kutyáikat, de legalábbis zárják külön őket tüzelési időszakban. Az ivartalanítással egyébként megelőzhetnek betegségeket, kellemetlenségeket. Végső esetben vemhesen is ivartalanítható a kutyus.
Magyarországon közel 1 millió kutya vár gazdára! Hatalmas ez a szám! Nincs is ennyi gazdi, így ezért sem szabad világrahozni a felesleges szaporulatokat.

A másik fontos dolog a chip! Sokkal hamarabb haza tudunk juttatni egy kutyust, ha van benne regisztrált chip!
Megkérjük a gazdikat arra is, hogy a nagy kánikulában figyeljenek oda, hogy a kutyának legyen árnyék, naponta többször cseréljék az állataik vizét! Ilyen hőséget a kutyusok is nehezen viselik. A nagy bundájú állatokat nem árt megnyírni (amelyik fajtát lehet),  sőt, ha lehetőség van rá, akkor fel lehet locsolni a kutyus környékét. Ilyenkor jól esik nekik a hűs földön pihengetni.

Kérem Önöket, ha állatkínzásról van információjuk, mindenképpen jelezzék valamelyik állatvédő szervezetnél. Ne hagyják szótlanul, ne menjenek el egy szenvedő állat mellett! http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gif
Szerkesztő: Nagyon szépen köszönöm!

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

2510 dorog hatosaknai dülö 22

(Simonek Dénes Lászloné, 2012.06.23 16:30)

én is ezen a véleményen vagyok,hogy azok az emberek tartsanak állatok akik szível lélekkel szeretnek.
Ők is érző szeretni tudó ,hálás állatkák.